• Adventureskolen: Fulle hus igjen…

    Adventureskolen: Fulle hus igjen…

    Selv det nydelig været, stoppet ikke adventurefolket fra å dra på skolen lørdag 22 mars. Vi tenkte vi hadde vært optimistiske da vi igjen fylte verkstedhallen med det vi kunne få plass til av stoler, men jammen fylte vi lokalet denne gangen også. Vi konkluderer dermed med at vi er på riktig spor, og at dette er noe mc-folket både liker og trenger.

    Det fine denne dagen var at det passet bra å kombinere turen med en av årets første turer på tohjulingen. Det var derfor ganske mange som dukket opp med egen sykkel.

    Ta det med ro når uhellet er ute..

    Nød-reparasjoner og vedlikehold

    Temaet denne gang var nødreparasjoner og vedlikehold, og det var Verksmesteren på Speed: Espen Sæle som tok oss gjennom temaet. I sitt yrkesaktive liv har ikke Espen gjort noe annet enn å skru motorsykkel, samt ha ansvaret for verkstedet på Speed Motorsenter. Han er en grundig og flink mekaniker, og har mye av æren for at verkstedet på Speed holder den høye kvaliteten det har. Om noen skulle være godt forberedt på det som kan skje underveis måtte det være han.

    Igjen fylte vi verstedshallen på Speed.
    Adventureskolen engasjerer

    Espen la vekt på både det å se etter sykkelen både før og under turen. Vær forberedt, og kjenn din egen sykkel, ble en gjennomgangsmelodi. Skal du på tur så sørg for at sykkelen dni er klar. Det vil avverge mange nød-reparasjoner. Vet du for eksempel at verktøyet du drasser rundt på passer til sykkelen din? Det er en forutsetning.

    Til tross for fint vær og ny motorsykkelsesong fylte vi lokalet

    Espen fortalte om egne erfaringer både når han slo hull i motoren, og da den splitter nye Tenereen plutselig lå på hode et godt stykke nedenfor veien. Ta det med ro, når dette først skjer, tenk deg om, og ta gjerne noen bilder mens du klekker ut en plan for å løse problemet. Motordekselet på X-Challengeren ble midlertidig reparert med flytende metall, og Tenereen som lå langt på nedsiden av veien kom seg på hjula igjen.

    Det er ofte de enkle tingene som får deg videre når uhellet er ute. Ha med en ekstra slange, eller et «plugge-sett» om du har slangeløse hjul. Og husk, det hjelper ikke å få reparert dekket om du ikke får luft i det. For å være forberedt på akkurat dette, kan det være en god ide, og faktisk øve litt på å skifte dekk med dekkspaker med jevne mellomrom. Gjør du det på rette måten er det ganske enkelt. Av andre ting å nevne, er ekstra hendler og girshifter. Et slepetau kan dessuten være gull verd. Det kan gjøre at du kan dras videre til et sted der du får reparert sykkelen. Her snakker undertegnede om egne erfaringer.

    Vi fikk også en del andre gode tips, men viktigst av alt: Vær forberedt, og se over sykkelen din jevnlig når du er på tur. Det er stor forskjell på å kunne klare å komme seg videre på en tur med enkle midler, sammenlignet med å måtte vente på hjelp.

    Eventyrene til Indian Adventure

    På andre del av Adventureskolen fikk vi besøk av Jim Lindquist fra Indian Adventure. I 2006 startet han opp Indian Adventure sammen med kompisen Knut de Presno. Ideen kom under en motorsykkeltur i Himalaya, der de to ble så begeistret for den storslagne naturen, at de to bestemte seg for at dette ville de dele med andre. Siden den gangen har «Indian Adventure familien» oppstått, og den blir stadig større. Folk som har vært med Jim eller Knut på tur opplever nemlig noe helt spesielt. Jovisst er dette pakkereiser, men på en helt spesiell måte, nærmest som ekspedisjoner. Her får du nye venner og nære relasjoner videre i livet. Her snakker undertegnede om egne erfaringer, etter en tur på «Verdens høyeste».

    Himalaya, det ultimate eventyret..

    Jim Lindquist vil tok oss gjennom alt fra prosjektets spede begynnelse, med pilotturer og egne erfaringer, til turene som tilbys i dag. De fleste av turene som tilbys i dag er i tilknytning til Himalaya. Både Jim og Knut har bodd i Asia i perioder, og med dette som bakgrunn har de laget et utvalg av turer som alle er små eventyr, hver på sin måte, og det er helt tydelig at de elsker dette området.

    Jim Lindquist tok oss gjennom eventyrene som tilbys
    Turene er varierte

    India adventure er ikke bare turer i Himalaya, men firmaet arrangere turer både i Marokko, Kenya, Island og Sri-Lanka. I tillegg til dette jobbes det med en helt ny tur til Uganda.

    I tillegg til motorsykkelturer tilbys også fotturer I Nepal og kajakkturer i Sør-India. De aller siste er faktisk en kameltur i Sahara. Jim fortalte med innlevelse om storheten og stillheten i ørkenen sammen med tuaregene og deres kameler.

    Alt i alt et flott foredrag, med fine reiser, og mye inspirasjon, som også kan brukes til helt egne turer. Takk Jim, for at du delte med oss.

    Turer utover sommeren med Adventureskolen

    Med denne forelesningen er Adventureskolen over i sommersesongen, og vi håper mange vil velge å bli med oss på sommerens aktiviteter. Vi har satt opp tre arrangementer, alle med maks 50 deltakere. Vi ønsker at de som blir med oss på tur skal få maks igjen for dette, fremfor at arrangementene blir for store.

    Kjørekurs 10 mai

    Bli med oss på kjørekurs 10 mai

    Første arrangement blir kjørekurs på Flittig med Asbjørn Sletholt. Her vil alle ha noe å hente. Asbjørn er en ivrig enduro kjører, og mener mange på Adventureskolen med foredl kunne kjøpe seg nye joggesko. Du har nemlig mest igjen for motorsykkelkjøring om du er i god form. Vi gleder oss derfor til kurset på flittig, der vi vil kunne differensiere og tilpasse kurset både til nybegynnere, og mer erfarne kjørere.

    Roadbook 21 juni

    Sammen med Dag Jensen lager vi et herlig lite Roadbook-eventyr.

    Dette tror vi blir en spennende og morsom opplevelse for de som vil delta. På kurset viser vi deg prinsippene med roadbook kjøring. Det vil bli en liten teoretisk del, før du sendes ut på en liten testsløyfe. Når denne er bestått, sender vi deg ut på en lengre tur. Alt du trenger er en smarttelefon eller et nettbrett montert på sykkelen din. Dersom du ønsker å bruke en kontroller til å bruke i tillegg, anbefaler vi deg å komme innom butikken hos Speed, og kjøpe en Remotek kontroller, men gjør dette på forhånd, slik at du har kontroll på denne før du kommer. Vi har nemlig ikke mulighet til å sette opp dette for deg denne lørdagen. Skal du bruke kontroller, og ha glede av dette bør dette fungere før du kommer. Vi garanterer deg en spennende lørdag.

    Adventureskolen drar til fjells 22 – 24 august

    Bli med oss til fjells.

    Vi satser på å få til en årlig adventure-tur, og denne gangen blir destinasjonen Geilo. Oppmøte er på Øen Turistsenter fredag 22 august, men det blir mulig å få en guidet tur oppover denne fredagen. På lørdagen blir det guidet tur i fjellheimen rundt Hallingdal, og på lørdagen blir det også en fellestur sørover for de som ønsker. Innkvartering og de fleste måltider er inkludert, til en meget rimelig pris.

    Husk at maks antall på alle disse tre arrangementene er 50 stk, så ikke nøl med å melde deg på. Arrangementene kommer til å bli fulle.

    Med dette ønsker vi alle våre elever en riktig god motorsykkelsesong.

    Hilsen Terje og Kyrre

  • Stinn brakke for Adventureskolen

    Stinn brakke for Adventureskolen

    Lørdag 18. januar var det igjen tid for forelesning hos Adventureskolen. Speed-ansatte hadde rigget lokalene med 80 stoler. Det viste seg raskt å være for lite, og dermed startet stolleken på Speed, som gikk ut på å tømme alle kontorer, spiserom og andre lokaler der det kunne være en stol å finne. Når foredraget begynte, hadde over 100 mennesker fått plass i lokalene.

    Møte Adventureskolen / Adventureskolen / MC-turer / Motorsykkel / Speed Motorcenter / Sandefjord
    Det er god stemning i lokalene til Speed når Adventureskolen har arrangement.

    Agendaen denne lørdagen var å forberede en motorsykkelreise, noe som passer veldig bra på denne årstiden. Kyrre Hagen tok oss gjennom alt som er verdt å tenke på når du skal planlegge en tur, enten det er en helgetur i nærområdet, eller en flere måneder lang tur på andre siden av jorda.

    • Hva påvirker valgene av reisemål
    • Hva bør du tenke på når du planlegger
    • Hva trenger du å gjøre i forkant av en tur
    • Er motorsykkelen klar for tur
    • Hva skal du ha med deg
    • Hvilket nødutstyr og verktøy er smart å ha med
    • Faktorer under reisen

    Kort fortalt, her lærte de oppmøtte «alt» du trenger for å planlegge et vellykket motorsykkel-eventyr. Fra valg av reisemål og pakkelister til praktiske tips for å sikre at turen blir så trygg og komfortabel som mulig. Deltakerne ble tatt med gjennom Kyrres erfaringer fra sine turer i til sammen over 50 land.

    Møte Adventureskolen / Adventureskolen / MC-turer / Motorsykkel / Speed Motorcenter / Sandefjord
    Kyrre Hagen deler erfaring fra mange reiser på motorsykkel.

    Målet til Adventureskolen var at kurset skulle gi deltakerne en solid grunnmur for sine eventyr, og at det samtidig bryter ned barrieren mange har laget seg med at det er farlig å legge ut på et slikt eventyr.

    Adventureskolen syntes det var spesielt hyggelig at de oppmøtte deltok med spørsmål og bidro med egne erfaringer fra turer. Målet til Adventureskolen er, foruten å heve kunnskapsnivået om adventure, å skape et miljø der folk kan treffe hverandre og dra nytte av hverandre. Det synes vi så langt vi lykkes med, og dette vil helt sikkert forsterke seg når vi utpå våren kan sette oss på syklene og delta på aktivitetene Adventureskolen legger opp til.

    Møte Adventureskolen / Adventureskolen / MC-turer / Motorsykkel / Speed Motorcenter / Sandefjord
    Hva er kjekt å ha med seg av nødutstyr? Her får du en innføring.

    Etter Kyrre´s foredrag, var det klart for motorsykkel-journalist Ole Andreas Isdahl, som helt tydelig hadde vært med Kyrre på tur, og smertelig fått oppleve at motorsykkellivet kan være noe ganske annet enn hva han har vært vant til. Ole Andreas elsker nemlig hoteller, spa, champagne og hvite duker på bordene. Av denne grunnen stilte han spørsmål om det i virkeligheten var skikkeligere eventyrere i salen, eller om de fleste er som ham. Med dette lanserte han Adventureskolen Royal, et konsept som skal basere seg på hotell, spa, porselen og visa. Konseptet skal visst nok være rådyrt, noe som ikke bekymrer Isdahl det minste.

    Møte Adventureskolen / Adventureskolen / MC-turer / Motorsykkel / Speed Motorcenter / Sandefjord
    Ole Andreas Isdal lanserer alternativet. Adventurskolen Royal

    Adventureskolen videre

    Allerede 15. februar vil neste foredrag bli presentert. Da står navigasjon og ruteplanlegging på agendaen, og i mars blir det en seanse om ettersyn av motorsykkelen og nødreparasjoner underveis. 10. mai blir det kjørekurs med Asbjørn Sletholt på Grenland Motorsportsenter, og i juni blir det Roadbook-kjøring. Det jobbes også med en adventure-helgetur i løpet av sommeren. Følg med her på sidene for flere detaljer når vi har landet arrangementene.

    Presentasjonen fra møtet finner du her:

  • Å planlegge en motorsykkelreise

    Å planlegge en motorsykkelreise

    Reise handler ikke bare om destinasjonen, men også om forberedelsene, forventningene og eventyrene underveis. Å reise på motorsykkel bringer med seg en helt egen type frihet og nærhet til naturen, kulturen og menneskene du møter. Enten du planlegger en kort helgetur i Norge eller en lang ekspedisjon til eksotiske strøk, krever det god planlegging for å sikre en vellykket opplevelse. Her er noe av det du trenger å vite for å komme i gang.

    Tekst og foto; Kyrre Hagen

    Reise handler ikke bare om destinasjonen, men også om forberedelsene, forventningene og eventyrene underveis. Å reise på motorsykkel bringer med seg en helt egen type frihet og nærhet til naturen, kulturen og menneskene du møter. Enten du planlegger en kort helgetur i Norge eller en lang ekspedisjon til eksotiske strøk, krever det god planlegging for å sikre en vellykket opplevelse. Her er noe av det du trenger å vite for å komme i gang.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    En motorsykkel-tur i Vietnam er ingen umulighet. Tar du sjansen er det enklere en du tror, og gir minner for livet.

    Motorsykkelens unike opplevelser

    Motorsykkelkjøring gir en følelse av tilstedeværelse som få andre reisemåter kan matche. Du kjenner vinden i ansiktet, lukten av naturen og lydene fra både motoren og omgivelsene. Motorsykkelen er mer enn et transportmiddel – den er en inngangsbillett til å oppleve verden på en intim og autentisk måte.

    En annen fordel med motorsykkel er hvordan den fungerer som en «ice-breaker». Folk blir ofte nysgjerrige og tar initiativ til samtaler, selv om du og de kanskje ikke deler et språk. Dette kan føre til uforglemmelige møter og unike opplevelser.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Kenny Dundee på småveier i Albania. Balkan er eksotisk, og kan nås med egen sykkel hjemmefra.

    Tid – nøkkelen til en god tur

    Tiden du har til rådighet er avgjørende for hva slags tur du kan legge opp til. Lange turer gir deg friheten til å reise sakte og utforske i dybden, mens korte turer ofte krever mer fokus på effektive ruter. For meg har ni uker vært den lengste turen, og det ga en fantastisk mulighet til å fordype meg i opplevelsene uten å måtte tenke på hjemreisen etter bare noen få uker. Ønske mitt er helt klart flere langs motorsykkelturer som gir meg mulighet til å reise sakte.

    Hvis tiden er begrenset, kan det være lurt å redusere både avstandene og forventningene. Planlegg dagsetapper på 200-300 km slik at du har tid til å utforske, fotografere og nyte øyeblikkene uten stress. For stramme tidsplaner kan gjøre turen til en logistisk utfordring, slik jeg har sett i tilfeller der reisefølge har endt opp med konflikter på grunn av ulike forventninger.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Langs grensa mellom Kambodsja og Thailand har det vært konflikter i mange år. Utenfor veien ligger det landminer, men grusveien som går langs grensa er fin.

    Sikkerhet og risiko

    Før du legger ut på tur, bør du alltid undersøke sikkerheten i landene eller områdene du planlegger å besøke. Utenriksdepartementets reiseråd gir en god oversikt over politiske og sikkerhetsmessige situasjoner rundt om i verden. Selv om du ikke nødvendigvis må følge alle rådene slavisk, er det viktig å være klar over risikoer, spesielt hvis forsikringen din ikke gjelder i områder hvor UD fraråder reiser.

    For eksempel måtte jeg legge om en planlagt tur til Sentral-Asia på grunn av uroligheter i området. Selv om alternative ruter gjennom Afrika virket fristende, viste de seg også å være utfordrende. Løsningen ble i stedet en tryggere tur til Australia og New Zealand, hvor jeg kunne utforske uten bekymringer.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    På en tur alene kan en liten velt være utfordrende nok. Kjører du alene må sikkerheten være i fokus, og du kan ikke regne med å få hjelp.

    Helse – vær forberedt

    Motorsykkelkjøring har alltid en viss risiko, og et godt helsevesen i området du besøker kan være avgjørende hvis uhellet er ute. Mange fattige land har begrensede ressurser på offentlige sykehus, og det kan være lurt å undersøke hvor de gode (private) sykehusene ligger før avreise.

    Et eksempel fra egen erfaring var en ulykke på Sri Lanka. Jeg var innom både offentlige og et privat sykehus. Kontrastene var store. SOS International hjalp meg med hjemreisen, men det tok en uke før jeg var tilbake i Norge. Dette minner meg alltid på hvor viktig det er å ha god reiseforsikring og ekstra sikkerhetsmarginer i slike områder.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Et eventyr er ikke nødvendigvis langt unna. Her på Finnskogen, en nydelig helg i juni.

    Budsjettplanlegging

    Kostnadene for en motorsykkeltur varierer mye avhengig av destinasjon, overnattingstype og lengden på turen. Her er noen faktorer å ta hensyn til:

    1. Overnatting: Hoteller og gjestehus kan bli kostbart over tid, så camping kan være et rimeligere alternativ. Egen matlaging sparer også penger, særlig i områder hvor restaurantbesøk er dyrt.
    2. Transport: Flybilletter og eventuell frakt av motorsykkelen må inkluderes i budsjettet. I mange tilfeller kan det være rimeligere å leie en sykkel lokalt enn å frakte din egen.
    3. Permisjon: Hvis turen går utover vanlig ferie, kan permisjon uten lønn være nødvendig. Dette må også tas med i regnestykket.
    4. Uforutsette utgifter: Sørg for å ha en buffer for reparasjoner, ekstra forsikringer og spontane aktiviteter.

    Vaksiner og forebygging

    Avhengig av destinasjonen kan det være nødvendig med vaksiner. Land i tropiske områder har ofte sykdommer som ikke finnes i Norge, som malaria, denguefeber eller rabies. På Helsenorge.no finner du oppdatert informasjon om hvilke vaksiner som anbefales.

    En annen viktig ting å huske er farlige dyr og insekter. På turer til land som Australia og Kambodsja har jeg alltid vært ekstra nøye med å beskytte meg mot bitt og stikk, som kan gi alvorlige infeksjoner.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Et motorsykkel-eventyr i Kambodsja er et eventyr. Å campe helt i vannkanten, og se sola forsvinne ned i havet er magisk.

    Reisefølge eller solo?

    Å reise alene gir frihet, men det er også fordeler med å ha reisefølge. Du får noen å dele opplevelser og kostnader med, og det gir ekstra trygghet i tilfelle problemer oppstår. Likevel er det lettere å komme i kontakt med andre mennesker når du reiser alene, og du kan reise i ditt eget tempo uten å måtte inngå kompromisser.

    Pakking – kunsten å reise lett

    Pakking handler om balanse mellom nødvendigheter og praktisk utstyr. En god pakkeliste kan spare deg for mye frustrasjon. Her er noen tips:

    1. Planlegg i god tid: Lag en liste som kan justeres basert på reisens lengde og klimaet.
    2. Revider etter hver tur: Fjern ting du ikke brukte, og legg til ting du savnet.
    3. Minimer vekten: Spesielt viktig på langtur. Ta med kun det du trenger.

    Når jeg reiste til Australia, kjøpte jeg campingutstyr på forhånd og fikk det levert til utleieren. Dette sparte både plass og penger. Etter turen donerte jeg utstyret til utleieren, slik at de kunne gi det bort til neste motorsyklist som kunne ha brukt for det.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Å reise lett gir deg muligheter til å velge spennende ruter. Du trenger mindre en du tror.

    Planlegging av ruter

    Å finne de beste rutene er en av de morsomste delene av planleggingen. Jeg bruker apper som Osmand+ og laster opp GPX-filer til GPS-en min. Disse verktøyene lar meg tilpasse rutene for å inkludere småveier, severdigheter og naturskjønne omveier. AI-verktøy kan også hjelpe med å foreslå dagsetapper, aktiviteter og overnattingsmuligheter.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Ferger i Kambodsja er noe helt annet en hjemme. Enkelt og mye mer spennende.

    Over dørstokkmila

    En skikkelig langtur er noe de fleste motorsyklister drømmer om. Mange lar seg imidlertid stoppe av dørstokken – frykten for det ukjente eller utfordringen med å komme i gang. Mitt råd er å starte med en mindre tur og bygge opp erfaring og selvtillit. Når du først er i gang, vil minnene og opplevelsene være verdt all innsatsen.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Å kjøre over Vikafjellet på våren er vakkert, og et eventyr ikke langt hjemmefra.

    Så hvorfor ikke begynne planleggingen i dag? Send oss gjerne et reisebrev etterpå – vi gleder oss til å høre om ditt eventyr.

    God tur!

  • I ”Long-tail boat” på Tonle Sap.

    I ”Long-tail boat” på Tonle Sap.

    Kambodsja 5, siste del. 

    På innsjøen Tonle Sap finnes flere flytende landsbyer. Her bor det fiskere, men i tilegg finner du flytende skoler, sykehus, verksteder og butikker. Arkitekten og Kenny Dundee leier en long-tail boat, og suser utover innsjøen på oppdagelsesjakt. Etter besøket returnerer de til Phnom Pehn. Resten av denne artikkelen brukes litt som en informasjon, dersom du selv har blitt nysgjerrig på en mc-tur til Kambodsja. 

    Tekst: Kyrre Hagen Foto Lenka: Leginova og Kyrre Hagen

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Arkitekten og Kenny Dundee er på vei gjennom Kambodsja.

    Kvelden i forveien hadde Arkitekten og Kenny hatt en svært så livlig og morsom nyttårsaften i Kapong Chhnang. I den lille byen tusset det med folk. På vei tilbake til hotellet var de blitt bedt inn på en khmersk fest, og hadde danset med de lokale. Morgenen etter drar de ned i havna, for å undersøke mulighetene for å komme ut å se en av de flytende landsbyene. De bestemmer seg for å se den flytende landsbyen Kompong Luong, oppe ved Krakor. 

    Kampong Luong

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Vi besøker den flytende landsbyen Kompong Luong med long-tail boat.

    Det kan være ganske stor høydeforskjell på vannstanden i Tonle Sap. Nå er den lav, derfor må Kenny og Arkitekten kjøre langt utover sandbankene før de kommer til båtene. Forskjellen inn til land kan faktisk variere med 5 kilometer. De flytende husene flyttes tilsvarende ettersom vannstanden stiger eller synker. Det er ikke vnskelig å få leid båt, for her blir de nærmest overfalt av karen som styrer alt her ute. De leier en long-tail boat med skipper for et par timer, dermed bærer det til “sjøs”. Det vil si ikke med en gang, for selv om de har leid vakt til syklene, er Arkitekten særdeles nøye med at alt må låses. Hun tar heller ikke sjansen på å ta av kjøreutstyret, og gjennomfører hele båtturen i full mc-bunad i 30 varmegrader. Arkitekten er jo fra Slovakia, og der nede tilhører raskt alle løse gjenstander sigøynerene. Kenny på sin side er ikke like nøye, og bytter varmt kjøreutstyr med t-shirts og shorts. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Rett hjem fungerer på Kompong Luong også. Her er butikken på vei rundt til innbyggerene.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Det er ikke bare mennesker som bor i de flytende landsbyene.

    I den flytende landsbyen ved Krakor bor det om lag 10.000 mennesker. En del av befolkningen er ulovlige immigranter fra Vietnam, derfor vet man ikke helt sikkert hvor mange som bor her ute. De fleste livnærer seg på fiske, og du finner alt mulig av garn, ruser og annet fangstutstyr ute på Tonle Sap. Overalt håndteres fisk, som shippes videre til markedene i byene rundt. Med så mange mennesker er det i tillegg behov for skole, sykehus, butikker, bensinstasjoner, verksteder, kirker, templer og alle mulige andre fasiliteter som folk trenger, og du finner det her ute alt sammen. Det finnes til og med et flytende diskotek, og her er det høy musikk og dans, selv om det er midt på dagen. De fleste av husbåtene er blå av farge, men det er innslag av alle andre farger også, og standarden er mildt sagt varierende fra skikkelig fine hus til det man nærmest kan betrakte som rønner. Alle som bor her har en båt eller to. Noen med de karakteristiske lange akslene mellom motor og propell, mens andre må stakes, padles eller roes. Båtene er i alle størrelser, og noen er som flytende “Rett hjem” butikker. Det virker i grunn ikke som de mangler noe, og i tillegg til mennesker bor det både katter, bikkjer, høner og haner i den flytende landsbyen. 

    Siste etappe

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Det finnes mye dyr langs veiene. Her møter vi vannbøfler.

    Dagen etter setter de to nesa mot Phnom Pehn igjen. Landskapene er fine, med risåkrene som ligger i bassengene sine, og kuer og vannbøler som beiter i veikantene, og folk som fisker eller setter ruser i kanalene rundt dikene. Alle de små landsbyene de passerer er på en måte litt like. Det tetner til med små butikker av alle slag i det du nærmer deg sentrum, og det er ikke lett å skille de ulike butikkene fra hverandre. Det kan like godt være et verksted som en restaurant.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Typisk khmersk landsby. Her på vei vestover med fine fjell i bakgrunnen.

    Selvsagt finner de en del grusveier på denne siste dagen også, men inn mot hovedstaden blir veiene bredere og trafikken tettner til. Arkitekten snor seg gjennom som en khmer. Etter ti dager på veien i Kambodsja har hun totalt mistet frykten for trafikken her nede. Den fungerer jo som bare det. Få steder er det lysregulering, men alt flyter likevel. Det som for lengst har gått opp for de to, er at denne byen ville vært en mye større utfordring om det ikke var for tohjulingene. Hadde du erstattet disse med biler, ville alt stoppet opp. Det er alltid plass til en motorsykkel eller scooter, og de kjører overalt. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Vakker solnedgang fra stranden i Koh Kong. Her på kysten skulle vi gjerne tilbret noen flere dager.

    Vi leverer syklene tilbake til Victory motorcycle rental. Arkitekten har med seg en regning fra reparasjonen i Areng, og de blar opp erstatning uten å blunke. Vi ber dem imidlertid beholde pengene, da vi har vært veldig fornøyde både med sykler og service, og reperasjonen var heller ikke særlig dyr. Der og da avsluttes motorsykkelturen i Kambodsja. En opplevelse som de to kommer til å leve lenge på. Dette var virkelig et eksotisk eventyr utenom det vanlige. De feirer det hele med et par eksklusive cocktails på takterrassen på hotellet, med panoramautsikt over byen, kongepalasset og Mekong-elven. Det å ha en passelig grovplan som ikke er mer låst enn at tilfeldigheten får lov til å råde, har igjen vært oppskriften på et vellykket motorsykkeleventyr. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Det er mange templer å besøke i dette landet. Her fra Bajon tempelet ved Siem Reap.

    Killing Fields:

    Nest siste dag besøktes Killing Fields. I likhet med S-21, ble dette en gripende opplevelse. Tenk at noen kan gjøre noe slikt mot sitt eget folk. I tillegg er det ikke lenge siden, og khmerene vi traff som er i femtiårene eller eldre, har faktisk levd gjennom dette. På de nesten fire årene Pol Pot regjerte tok han livet av nesten 3 millioner kambodsjanere. Ingen var trygge, og ingen grunn var for liten til å få deg dødsdømt. Det er funnet 300 Killing Fields rundt i Kambodsja, og det er i dag mulig å besøke 86 av disse. Dagens styret i Kambodsja er spesielt. Det er et slags demokrati, men det finnes kun et parti du kan stemme på. Men landet er stabilt, og på tross av utbredt korrupsjon så er det å leve endelig i fred og bygge seg opp det viktigste for de fleste nå. Selv Arkitekten følte at landet var trygt å være i. Kambodsja defineres fremdeles som et u-land, men regjeringen har lagt en strategi for å få hevet levestandarden. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Ferge over Mekong. Her tusser det av to-hjulinger.

    Hva er så erfaringen fra turen vår:

    Reisen:

    Det er langt å fly til Kambodsja. Når du kom hjem igjen har du faktisk flydd en distanse som tilsvarer en tur rundt jorda. Det tar tid, og vi måtte mellomlande to ganger begge veier. Dette medfører at du trenger et døgn på å komme til hektene igjen både på vei ned og opp. Ta dette med i beregningen når du planlegger turen. Flybiletter er forholdsvist dyrt, og jo tidligere du bestiller, jo større er sjansene for å få “rimelige” biletter. Vi betalte ca. NOK 17.500,- pr. stk.

    Leie av motorsykkel:

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Kenny prøvekjører syklene før de bestemmer seg hvor de skal leie. Det er både enkelt og billig å leie motorsykkel i Kambodsja.

    Du kan selvfølgelig kjøpe turer som inkluderer både motorsykler, guide, hoteller og mat. Vi snakket med et par engelskmenn som gjorde dette. De betalte ca. NOK 21.000,- for en uke. Vi leide sykler selv og betalte NOK 300,- pr. dag. Dvs. 3.000,- for ti dager. Syklene vi leide var godt brukt, men i god stand. De hadde nye dekk, bremseklosser, kjeder og drev. Motorsykler er dyrt i Kambodsja, og tyveri er ikke uvanlig. Derfor må du legge igjen pass hos utleieren som sikkerhet. Vi la igjen et pass som sikkerhet for to sykler. Vi var nøye med parkeringen hele veien, og hadde i tillegg med oss en vaier som vi kunne låse syklene sammen med, og en skivelås med alarm. Det kan også nevnes at bensinprisene er ca. 1$ pr liter. Om du må reparere noe underveis er det verksteder overalt, og de er rimelige. Reservedeler er det imidlertid værre med. Vi hadde med oss både verktøy, slepetau og diverse nødutstyr, og fikk bruk for noe av dette. 

    Veier og ruter: 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Arkitekten og Kenny fant spennende ruter gjennom jungelen.

    Arkitekten og Kenny var ute etter å kjøre spennende grusveier. Turen ble totalt ca 50% på grus og 50% asfalt. Store deler av landet er flatt, men det finnes noen fjellområder særlig i vest og nord. Unngå nasjonale hovedveier. På mange av disse pågikk det mye veiarbeid, og støvbelastningen og trafikk var plagsom. Laster du ned detaljerte kart, og velger de små veiene, er det ofte grusveier. Arkitekten og Kenny hadde forberedt seg med å finne en del GPX spor på nettet, med spennende offroad-ruter. Dette var suksess, så konklusjonen er at det finnes muligheter for alle typer kjøring i Kambodsja.   

    Mat:

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Det selges god mat på hvert gatehjørne i Kambodsja, og her kan du virkelig få smake på det meste.

    Er du glad i å teste ut mat du ikke får hjemme er Kambodsja landet for deg. Frokost er gjerne suppe med nudler, eller en tynn risgrøt med litt spicy tilbehør. Du får kjøpt mat langs gatene overalt, og det er både billig og godt. Mye grønnsaker, fersk frukt, fisk, og grillede retter. Maten kan nok inneholde en annen bakterieflora en vi er vant til. Imodium og idoform bør være med på reisen. I tillegg er det lurt å ha med seg toalettpapir i bagasjen. 

    Overnattinger:

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Kambodsja har en fin kystlinje med vakre strender. Her i Koh Kong.

    Overnattinger finnes på de fleste steder. Kenny Dundee og Arkitekten tok det meste på sparket, og overnattet både på homestay (hjemme hos folk), på hoteller, og moteller. Den beste overnattingen hadde vi i telt inne i jungelen nær Cardamom Mountains. Det er billig å bo i Kambodsja. På Homestay betalte vi fra NOK 75 – 120,- pr. person. Hotell-rom fikk vi fra NOK 300 – 500,-. I Phnom Pehn bør du ha bestilt hotell på forhånd, og du bør sikre deg et med sentral plassering. Vi bodde på Frangipani Royal Palace hotel, rett ved kongepalasset. Dette var bra, og hadde en flott takterrasse, med frokostservering og badebasseng, og likevel ikke dyrt.

    Diverse: 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Det finnes mange rare kjøretøy i Kambodsja. På landsbygda finnes mange av disse traktorene.

    Du trenger visum, for å reise inn til landet. Dette er enkelt å få, men krever at du har en referanseadresse, som for eksempel første hotell du overnatter. Når det gjelder vaksiner, må du selv vurder hva du trenger. Både malaria, tyfoidfeber, hepatitt og rabies kan være aktuelle vaksiner, og effektiv myggmiddel er noe man må ha (fås kjøpt på apotekene her). Det er to gangbare valuttaer som fungerer overalt. Lokal riels og US dollars. Vi hadde med oss en god del smådollars, som vi hadde bestilt hjemme. Dette var veldig greit, men du får tatt ut begge valuttaer i minibanker i byene. Riels er egentlig like kurant som dollar. Når du oppholder deg i byer er tuktuker ypperlige kjøretøy. De tar deg rimelig rundt i byene. Bruk gjerne litt tid i Phnom Phen, som har mange severdigheter verd å besøke. Khmerene kan være litt vanskalig å kommunisere med. De er veldig sjenerte, og ønsker ikke å si noe feil. Dette førte til mange pussige situasjoner. Google-translator var til god hjelp i flere situasjoner. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Angkor Wat er verdens største religiøse monument. Det ligger ved Siem Reap, og er et must å få med seg om du er i Kambodsja.

    Til slutt vil Kenny og Arkitekten få takke for turen, som ble akkurat det eventyret vi hadde håpet på. Spenning og overaskelser, varierte landskap, byer og steder, og ikke minst veldig hyggelige og imøtekommende mennesker. Håper du har likt “å være med”. Fremtiden vil vise hvor neste eventyr går, men Kenny har allerede noen planer i tankene. 

  • Motorsykkel-havari i jungelen

    Motorsykkel-havari i jungelen

    Kenny Dundee har overtalt Arkitekten på nye eventyr, og denne gangen i Kambodsja. Turen startet i Phnom Phen, og har tatt dem til Angkor Wat gjennom dyp jungel, der Arkitekten tryna, og Kenny forsøkte å drukne motorsykkelen sin. Sist du hørte fra dem hadde de fulgt veien langs den Thailandske grensa, mellom landminer, elefanter og tigre. De kom ut til kysten, og fant seg et skikkeleg sydhavs paradis, og overnattet i en bambushytte ytterst ute på stranda. Arkitekten var i himmelen. 

    Tekst; Kyrre Hagen    Foto Lenka Leginova og Kyrre Hagen

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Vi spiser frokost på den hippe strandbaren mens bølgene skyller inn mellom tærne våre.

    Før de la seg hadde Arkitekten vært skikkelig streng mot Kenny og forsikret seg om at alle alarmene hans var slått av. Deretter hadde hun jaget vekk ungdommene som hadde fyrt i gang et høylytt karaoke-anlegg 20 meter fra bambushytta. Alikevel var det som vekte de to på morgenen klokkealarmen til Arkitekten, som hun hadde glemt å slå av. Hun bannet og steiket på Slovakisk, mens Kenny bare snudde seg over på den andre siden. Etter å ha tråla hele området for mat, havna de til slutt borte på den hippe Beach-baren, som imponerte med å diske opp både god kaffe og frokost med stekt egg, pølser og toast. Alt ble fortært mens bølgene slo innover stranden, og traff dem på tærne. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    På vei inn i Cardamom mountains. Her er det jungel.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Å kjøpe bensin fra flasker i Kambodsja er helt uproblematisk. Alle som kjører tohjulinger gjør det, og det selges overalt.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Han har kjøpt seg ny bil som byggesett.

    Såkalt National Road i Kambodsja er er mareritt av støv. De jobber overalt på veien samtidig, uten at noen partier er ferdige, og all trafikk, fra tråsykler til lastebiler, kjører over all mulig slags overfalter og skaper tette støvskyer. Fra fire til ett felt uten forvarsel, og hvilken av de feltene man velger virker ganske valgfritt. Når de legger asfalten er den syltynn, slik at veien året etterpå er et hullete mareritt. Det finnes heller ikke særlig mange bensinstasjoner langs NR48. Etter å ha fylt opp syklene med flaskebensin, tar de to av mot Cardamom Mountains. Her er det flotte veier som snor seg innover den kuperte jungelen. Grusveiene blir smalere og Kenny storkoser seg, med hull, dumper og jungel. I grunnen minner dette han litt om Sri Lanka der han for noen år siden ble fraktet ut av jungelen i en jeep, etter et hardt møte med bakken mens han kappkjørte med guiden. Plutselig stopper sykkelen til Arkitekten i en nedoverbakke. Bensinen renner ut av forgasseren. De har ikke noe å reparere den med, men Kenny har med seg slepetau. XR 400en har en ganske slitt kløtsj, så de er ikke så keene på å taue alt for langt. Heldigvis er det ikke så mange bratte oppoverbakker på vei til Areng, der Arkitekten har komunisert med campingen for å finne ut om veien er åpen. Vi treffer Parino som er svært hjelpsom. Han vet om et verksted i nærheten, og de lemper sykkelen til Arkitekten opp på en pickup, og kjører den til verkstedet.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Motorsykkelen til Arkitekten lekker fra forgasseren og må på verksted. Parino nøler ikke men tilbyr oss hjelp.

    Parino ber oss på lunsj på campingen mens sykkelen repareres. Parino er en skikkelig hjelpsom fyr, og ha studert engeneering i utlandet. Han underviser ved universtetet i Phnom Phen, men undervisningen er litt kjedelig for han, derfor jobber han nå på halvtid som manager her på campingen. Syns du dette høres rart ut, så kan dette forklares med at camping i Kambodsja er noe helt annet en det vi forbinder med camping hjemme. Dette er glamping, og her er alt svindyrt. Konseptet er tilrettelagt for rike kambodsjanere. Å være her i jungelen er high class, og en rekke aktiviterer er tilrettelagt, som guiding i jungelen, tur med firehjulinger og zipline. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Etter et par timer på verksted er sykkelen tilbake på veien.

    Etter et par timer er sykkelen til Arkitekten ferdig, og de kan fortsette ferden gjennom jungelen. Veien er superfin, det vil si passelig utfordrende med sandfeller, grove steiner, og flott jungel-natur. Mens kveldssola blir lavere blir det hele enda mer spektakulært, og Kenny er skikkelig kry når han til og med klarer å ta igjen noen khmerer som kjører moped (med tre på). Disse omtrådene er helt øde, og uten mobilsignaler, så Arkitekten er ganske fornøyd når de etter en times tid kommer til befolkede områder igjen. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Overnatting i telt i jungelen er magisk. Sikadene holder et skikkelig leven i det sola går ned.

    Overnatting i telt i jungelen

    De havner på et koselig homestay; Sun Beaar Valley. Her kan de leie et telt med utsikt utover elva, og jungelen på den andre siden. I det det begynner å mørkne setter sikadene i gang en skikkelig konsert. De produserer veldig høye syngende jungel-lyder. Vi kommer i kontakt med den unge eieren Van Ta, som eier stedet. Dette er litt av en gründer og entreprenør. I en alder av 34 år er han alledere i gang med fire bedrifter. Målet hans er å kunne slutte å jobbe når han er 45 år. Han forteller om sine ideer og tanker bak bedriftene, og selv Kenny og Arkitekten blir ganske imponert over den unge entreprenøren, som snakker flytende selvlært engelsk. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Arkitekten tar et morgenbad, i den fine elva som renner gjennom jungelen.

    Neste morgen bader Arkitekten i det vame ”jungel-vannet”, og stråler. De to har sovet godt i teltet. Av erfaring fra tidligere turer har de nemlig med ekstra luftmadrasser i bagasjen. Det kommer godt med på steinharde asiatiske senger. 

    Helt vill nyttårsfeiring i Kampong Chhnang

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Fergetransport over elva. Kun et hakk større enn Svelviksferja.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Ikke lange fergeturen, men spennede ombord og i land-kjøring.

    Arkitekten og Kenny har bestemt seg for å besøke en av de flytende landsbyene ved Tonle Sap, men for å komme seg dit må de transportere seg 250 km nordover. Etter at de er ute av jungelen blir det derfor ikke alt for spennede denne dagen, men landsbygda de kjører gjennom er veldig fint, med fjell i nordvest, og pittoresk landskap med kokospalmer og risproduksjon. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Kenny Dundee nyter livet med en iskaffe i veikanten.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Alle kjører tohjuling i Kambodsja. Et land med bikere.

    De har booket et hotellrom Kampong Chhnang. Denne lille landsbyen ligger nede i elvedeltaet sør for Tonle Sap. Arkitekten er ikke altfor imponert over hotellet, det er nemlig altfor mye hotell på en måte. Resepsjonisten, som de håpte kunne hjelpe dem med å skaffe en båt ut til de flytende landsbyene, kan ikke et ord engelsk, og det å komunisere med han er bare å gi opp. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Kenny og Arkitekten var usikre på å om de feiret nyttår i Asia, siden deres nyttår er i april, men her var det et vanvittig liv de aldri hadde sett maken til.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Nyttårsfeiring i Kampong Chhnang

    Det er nyttårsaften, og de to rusler derfor bort i sentrum for å se om de kan finne seg noe mat. Det kan jo være noen ute, selv om nyttårsfeiringen til khmerene er i april. Det blir livligere og livligere jo mer de nærmer seg sentrum. På torget er det flere tusen mennesker, og matboder overalt. Fra en scene spiller kambosjanske popstjerner og fyrverkeriet er overalt, selv om det er lenge til midnatt. De vandrer rundt på torget i noen timer, og tester ut diverse khmerske retter, øl og energidrinker (som det er utrolig mye av her nede). 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Vi blir bedt på fest hos denne livlige gjengen med khmerer. De kan feste, og roper – Happy Happy..

    Det nærmer seg midnatt, men Arkitekten og Kenny begynner å bli lei av folkemengder og asiatisk disko. Derfor starter de turen tilbake til hotellet. På vei hit blir de dratt inn på en fest hos en kambodsjansk familie. Disse vil absolutt drikke øl og danse med de to. Dette er en søskenflokk på ni, med ektefeller og barn. -You drink a can with me, og, -Happy Happy, er 90% av det engelske orforådet til disse, men det blir en fantastisk kveld der Arkitekten og Kenny storkoser seg med de kambodsjanske nye vennene sine. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Godt Nyttår fra Arkitekten og Kenny.

    I neste og siste artikkel kan du lese om besøk i de flytende landsbyene, og returen tilbake til Phnom Phen. I tilleg vil du få litt tips og erfaringer fra det å reise til Kambodsja. 

  • Kenny og «Arkitekten» i verdens største tempel

    Kenny og «Arkitekten» i verdens største tempel

    Kambodsja – del 3

    Kenny Dundee har overtalt Arkitekten til å bli med til Kambodsja. De har leid sykler i Phnom Phen, og lagt ut på eventyr. Et av målene har vært å se Angkor Wat, men veien hit har bydd på utfordringer. Arkitekten har tryna i jungelen, og Kenny har badet med motorsykkel på veien, men de kom frem til Siem Reap. 

    Tekst: Kyrre Hagen    Foto: Lenka Leginova og Kyrre Hagen         

    Hvem er Kenny Dundee og hvem er Arkitekten? 

    For de uinnvidde: Kenny Dundee er navnet jeg adopterte i Australia, fordi ingen der nede klarte å uttale navnet mitt. Det høres jo unektelig tøffere ut, og gir meg en fin unnskyldning til å krydre historiene litt ekstra. Jeg i denne sammenhengen er Kyrre Hagen, freelance journalist, motorsykkel-entusiast og globetrotter på motorsykkel. Arkitekten er kjæresten min, Lenka Leginova, opprinnelig slovaker. Hun ble betatt av Norge på en reise hit, og flyttet senere hit som nyutdannet arkitekt. Lenka er en akademiker og har et ikke så lite snev av det jeg kaller yrkes-asparges. Hun er en perfeksjonist og nerd, og jeg omtaler henne derfor som «Arkitekten» i artiklene.

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Angkor Wat i soloppgang er er flott skue.

    Soloppgang i Angor Wat

    Guide og tuktuk ventet utenfor hotellet kl. 05.00. Arkitekten og Kenny tok plass, og ut bar det i den kølige nattelufta, men Arkitekten var ikke uforberedt, og hadde selvfølgelig med seg både ekstra genser og boblejakke. Kenny derimot hadde bare med seg den tøffe hatten sin fra Australia. Området hvor Angkor Wat befinner seg er digert, og totalt ligger det om lag 200 templer her, så Angkor Wat er ikke det eneste, men desidert det største. Målet var å få tatt de klassiske bildene av tempelet i soloppgang, men de var ikke alene. Tusenvis av mennesker vandret inn på området i nattemørket. Kenny tok oppstilling med det digre Nikon apparatet sitt, mens Arkitekten og guiden ventet tolvmodig. Det var verdt det, for bildene ble fine. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Dette er verdens største religiøse monument. 300.000 mennesker og over 40.000 elefanter jobbet i 37 år.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Utskjæringer i stein, søyler og dragere er flotte.

    Angkor Wat er enormt. Det høyeste tårnet rager 65 meter over bakken. Fundamenteringen er på sand, som er stabelisert av vann i grunnen. Selve byggingen tok 37 år, og mannen bak byggverket var kong Suryavarman II. Under byggingen jobbet 300.000 arbeidere og over 40.000 elefanter på anlegget. Kongen var opptatt av kvalitet, og han bygde solid. Steinblokkene ligger fremdeles snor-rett. Kongen hadde det allikevel travelt, for han måtte bli minst 90% ferdig før han døde for å komme til himmelen. Det var også veldig usikkert om neste konge ville ferdigstille prosjektet. Angkor Wat er bygget på 1200-tallet, og er blant de siste templene her inne. Den gangen var dette en diger by, og ca en million mennesker bodde her. Med dette var det den største byen i verden på den tiden. Templet er i god stand, og har utrolig mange flotte detaljer hugget inn blokkene. Steinen ble fraktet på flåter og kanaler fra steinbruddet ca. 70 km unna. Dette er fantastisk ingeniørkunst, og både Arkitekten og Kenny er mektig imponerte. Det er vanskelig å forestille seg hvordan denne enorme anleggsplassen har vært organisert. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    I Ta Prohm tempelet føler man at naturen er i ferd med å overta.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Trærne er som parasitt på tempelet. Det er spektakulært.

    Neste stopp inne på dette enorme området er Ta Prohm tempelet, som også er bygget på 1200-tallet. Det mest fascinerende her inne er trærne som vokser på og gjennom konstruksjonene. Her var ikke kongen like opptatt av kvalitet, og mye har rast sammen. Et indisk prosjekt har imidlertid bidratt i rekonstruksjonen. Steinene har blitt scannet, og satt sammen igjen ved hjelp av dataprogrammer. Deretter er de montert sammen igjen. Dette tempelet er nesten mer fascinerende enn det perfekte Angkor Wat. Har du sett Lara Croft i Tomb Raider filmen? Ja da vet du hva vi prater om. Vi får også besøkt Bajon Tempelet. Her syns Kenny det mest spennende er å se på apekattene som har seg mellom budha-figurene. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Kambodsjas svar på Trollstigen, men ikke like spektakulært.

    Kurs vestover

    Etter sightseeing har Arkitekten og Kenny bestemt seg for å forflytte seg ca 10 mil vestover. Det vil gjøre at de kan komme seg ut til kysten i løpet av et par kjøredager. De leier seg inn på et motell i Sisophon. Damene som jobber her er veldig blide, selv om de ikke forstår et kvekk av hva de spør om. I grunn kan det være litt vanskelig å gjøre seg forstått her nede i mange situasjoner. Kenny og Arkitekten forsøker både med språk, tegn og google-translate, uten at særlig mye fungerer. Motellet ligger på utkanten av byen, men utrolig nok finner de en særdeles sjarmerende restaurant her ute. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Vi har bestilt rom med frokost. Maten kommer i plastposer. Det er faktisk ganske vanlig syn på gata, for både mat og drikke.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    I vest kommer vi inn i fjell og jungel. Desverre har kmerene foretatt flatehogst i en del områder.

    Damene utenfor motellet kommer med frokost på rommet kl. 07.00 som bestilt. Den består av varme risnudler og suppe i poser. Det smaker bra, selv om Kenny begynner å bli litt lei av risnudler nå. De setter kursen sørover, og endelig begynner landskapet å løfte seg til fjellformasjoner. Vei nr.55 har flotte serpentinersvinger. Dette må være Kambodsjas svar på Trollstigen, men Trollstigen vil vinne den duellen, bare så det er sagt. De tar inn på et hotell i Thmor Dar, som ligger rett ved grensen til Thailand. Å få seg middag i denne byen er ikke enkelt, men til slutt bestemmer Arkitekten seg for at de skal spise utenfor ei sjappe som har noen søte små plast-taburetter. Kenny er skeptisk, men sulten, så han lar seg overtale. Det ender med at de spiser de sterkest krydrede nudlene de noen gang har fortært. Retten er full av rød chili av det hotteste laget. De gir opp halvveis, og finner i stedet en hengekøyerestaurant som serverer jumbopizza ohlalayummy crabstick (som var det bokstavelige navnet i menyen) og kald øl, dermed er dagen reddet. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Thmor Da, med obligatorisk budhistisk tempel. En halvtimes bønn og sang kommer hver morgen og kveld og kan som regel nytes i hele landsbyen takket være høyttalere av god kvalitet…
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Vi kjører langs den Thailandske grensa
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Etter mye gruskjøring får ikke motoren nok luft. Arkitekten renser luftfilteret.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Kenny Dundee stortrives på grusen i Kambodsja.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Vakttårnene står tett, men vi ser lite soldater.

    Langs Thailands grense

    Turens kanskje mest spennende etappe ligger foran dem. Ruta langs Thailands grense i sør. Ser du på kartet er det ganske klart at Thailand har robbet Kambodsja for en ganske betydelig kyststripe. Forfoldet mellom de to landene er fremdeles spent, og i disse områdene ligger det mye landminer. Derfor gjelder det å holde seg på veien. Etter to mil med veiarbeid kommer de inn på en fin grusvei som snor seg langs grensen. Veien ligger i skjul fra den thailandske siden, men fra et utkikkspunkt får man utsikt ut over Thailand. Veistandaren er bedre enn forventet, men sykkelen til Kenny fusker ved et par anledninger. Han er usikker på om han har fått dårlig bensin. Det viser seg imidlertid at det bare er fjæra til støtta som er slakk, og når han kjører i de mest rufsete partiene, slår støttebryteren av motoren. Dette skaper noen ganske spennende situasjoner. 

    Arkitekten får henge på en hipp strandbar

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Arkitekten har funnet sitt paradis. Bambushytta i Koh Kong ligger en halv meter fra vannet.
     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Arkitekten og Kenny Dundee på en hippie strandbar.

    De kommer frem til kysten, og finner seg en bambushytte 0.5 meter fra sjøen. Vannet er 27 grader, og knapt kjølende. Dette er det de to forbinder med en ekte sydhavsidyll. Arkitekten har alltid drømt om å henge på en hippies Beach-bar, og de finner en rett i nærheten. Her bestiller hun seg fancy drink med rum og ingefær, mens Kenny nøyer seg med en Cambodian, som er navnet på det lokale ølet. De henger på baren helt til sola forsvinner i havet. Arkitekten er lykkelig. Hun har aldri vært på et så eksotisk sted. Ikke Kenny heller, men han later selvfølgelig som ingenting. 

     MC-reise  / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen / Yamaha / Niken
    Solnedgangen i Koh Kong er nydelig. Dette er adventure.

    Ruta for neste dag planlegges, og Arkitekten har stilt spørsmål om fremkommelighet på noen lokale kambortsjanske nettsider. Hun har fått svar, og i morgen går ruta inn i jungel der det lever både elefanter og tigre. 

  • Kenny tar en Adam Riemann

    Kenny tar en Adam Riemann

    Kambodsja – del 2

    Kenny Dundee har overtalt Arkitekten til å bli med til Kambodsja. Etter en hektisk mellomlanding i Kuala Lumpur, rakk de flyet til Phnom Pen takket være en malaysiak mellomdistanseløper som hadde fått jobb på flyplassen med å løpe etter fly. Det vil si guide passasjerer med marginale tider mellom gatene. I Phnom Penh fikk de tak i sykler, og nå var de på tur.

    Tekst: Kyrre Hagen     Foto: Lenka Leginova og Kyrre Hagen

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    På OBT er det liv iom morgenen. Her er hanen som holdt til under bambus-hytta vår. Den og 40 andre sto for alarm, uten slumremodus.

    Arkitekten og Kenny hadde bestilt frokost kl. 8.00. De syns liksom ikke de kunne vekke vertskapet på OBT School og Homestay for tidlig. Det var før de viste at alle i mils omkrets ble vekket av en øredøvende musikk fre et budistisk tempel i nærheten allerede klokka fem. Når det var over satte alle hanene i nabolaget i gang med å gale om kapp, og når det begynte å ebbe ut, startet et titalls traktorer på gården. Arkitekten, som ikke er spesielt vanskelig å vekke, fikk nesten hjerteinfarkt av alt bråket, Kenny derimot våknet ikke før motorlydene begynte. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Vi tar farvel med verten på OBT school and homestay

    Etter en utmerket frokost var det klart for dagens kjøring. Ruta var lagt, og skulle bestå av en blanding av asfalt og grusveier. Det varierte fra single tracks til seks felts motorvei – begge på grus, vel å merke. Landskapet var idyllisk, og de passerte kanaler som forsynte irrgrønne rismarker med vann. I veikaten lå bikker og slappet av. Andre steder store hvite kuer med overflod av hud. Også vannbøfler beitet i veikanten. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Husene her står på stylter.
    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Arkitekten på Kmerske grusveier

    Det går ikke fort med Arkitekten denne dagen, og Kenny klager litt over tempoet. Han er redd for at de aldri vil nå ut til vestkysten. Derfor bjeffer han litt på Arkitekten. Hun på sin side svarer med å fortelle han at hun er litt sur på han, men slik er det innimellom når de to er på tur. Det varer ikke lenge, og snart er stemningen god igjen. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Templene i Prei Kuk er bygget på 700-tallet, og er de eldste i Kambodsja
    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Flotte detaljer i den lave kveldssola

    Retningen i dag er nordvest mot Angkor Wat. Dit kommer de ikke, men halvveis. Dagen ender i Prei Kuk, der Kambodsjas eldste tempel ligger. Det vil si 64 av de opprinnelige 140 templene står igjen. De rekker akkurat en guidet tur, sammen med ei lokal jente som jobber på stedet. I tillegg må de hyre inn en dame for å passe på motorsyklene. Her er det nemlig mange apekatter, og de kan fort forsyne seg av bagasjen. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Vi overnatter stort sett på Homestay

    I den lave kveldssola er det helt magisk der ute i den khmerske jungelen. Noen av tempelruinene er helt overgrodd av røtter, men mange er i ganske god forfatning. Disse templene er Kambodsjas eldste, bygget på 700-tallet. Etter tempelbesøket drar de tilbake til Sokhon Homestay, der de har leid et rom. Homestay er sånn at du bor hjemme hos en familie, gjerne i et eget rom, eller ei hytte, som her. Vi får nydelig mat, de beste så langt, og rusler en tur i Prei Kuk, noe som er ganske raskt unnagjort. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Prei Kuk by nigth. Er det en bytikk restaurant eller bensinstasjon??

    En kjøredag med utfordringer

    Neste dag vil de kjøre grusveier til Siem Reap. Arkitekten hadde funnet muligheter på nettet før turen. Distansen er drøye 20 mil, problemet er bare at de ikke aner veistandarden, men det ser unektelig spennende ut. Det begynner bra, og de første fem mila går som en lek. Men nå blir veien brått dårligere. Den går rett og slett gjennom jungelen. Tidvis på sand, og andre steder der rennende vann har herjet, og laget renner og kløfter overalt. Disse har tørket, og gjort «veien» til en beinhard hinderløype. Det går sakte, og selvsagt blir de tatt igjen av en kambodsjaner på scooter. Han har svarte lakksko, og smart-telefonen i den ene hånda, mens han balanserte scooteren med den andre. Sånt er i grunnen ganske nedverdigende, og det går på selvfølelsen løs for Kenny.  

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Arkitekten har funnet spennende grusveier, Her tar en Kmer oss igjen. Han kjører i svarte pensko, og med smarttelefon i en ene hånda.

    Khmeren ville kjøre sammen med Kenny og Arkitekten. Veien var jo såpass dårlig at han nok tenkte det var greit å være flere. De kjørte videre helt til Kenny hørte gjennom intercomen at Arkitekten gikk over ende. Så hørte han at Khmeren hjalp henne. Deretter stygg slovakisk banning over at kjøtsjhendelen var røket. Heldigvis hadde Kenny med seg både verktøy og nødtustyr, så han fikk holdt hendelen i posisjon ved hjelp av en strips og tape. Reparasjonen holdt, og veien ble bedre, inntil de traff to vannpassasjer som måtte forseres. Kenny er jo en tøffing, og nølte ikke. Rett ut i vannet bar det, men det var atskillig dypere enn beregnet. Dermed ble det bading på både Kenny og XRen.

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Uti her vil Kenny bade med motorsykkelen

    Khmeren og Arkitekten kom til, og de fikk sykkelen på land. Kenny åpnet luftfilteret, og vannet rant ut. Den dro rundt på starteren, men uten tenning. Nå gjensto å få tømt potta for vann. Heldigvis elsker Kenny og se på adventurefilmer, og han hadde akkurat sett australeren Adam Riemann reise sykkelen opp på bakhjulet, og la vannet renne ut. Det funka, og XRen startet motvillig. Etter vannpassasjene stå en bratt sølebakke for tur. Her måtte Kenny ha hjelp av Arkitekten og Khmeren for å komme opp. Så ble hele prosessen gjentatt med sykkelen til Arkitekten. Denne gangen uten bading. Nå sto scooteren til Kmeren for tur, men han trakk seg og ville snu. Selv om han hadde både Arkitekten og Kenny til å hjelpe seg nå, ville han være helt alene når han skulle returnere senere på dagen. Endelig slo vi lokalbefolkningen, tenkte Kenny. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Kmeren har tatt av seg finskoa, og er på vei for å hjelpe Kenny

    Bensintom bensinstasjon med språkproblemer

    De kommer tilbake til sivilisasjonen ved Ta Seng. Nå må de finne et motorsykkelverksted. Utpå ei slette begynner sykkelen til Kenny å fuske. Han er bensintom. Til alt hell viser det seg at han akkurat har passert en bensinstasjon, og han trenger bare å trille 50 meter tilbake til pumpa. Kenny åpner tanklokket, og venter på at den gamle dama skal fylle opp. Hun peker på regulær, og Kenny nikker. Da rister hun på hodet. Kenny peker på rødt, da rister hun på hodet igjen. Er besinstasjonen tom for bensin? Det kommer flere mopeder inn på stasjonen og fyller fra den røde pumpa. Kenny peker på pumpa igjen, men dama rister på hodet. Til slutt må Kenny insistere på å fylle super bensin som det viser seg at dama har, men av en eller annen merkelig grunn ikke vil selge Kenny. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Bensinstasjonen så ikke slik ut, men slike utsalg finner du overalt langs veien.

    Kambodsja er fult av små verksteder, men ingen som har deler til motorsykler. Her nede kjører ALLE scooter. Et lokalt Honda-forhandler ble redningen. Her tilpasser gutta en hendel som var beregnet til en scooter, og dermed er Arkitekten reddet. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Et Honda verksted redder oss, og Arkitekten får ny klutsjhendel.

    Nå blir det straka veien de 100 kilometrene til Siem Reap. Arkitekten er virkelig i draget, og sklir lett iggjennom alle situasjoner nesten som en innfødt. Kenny kjenner at han virkelig er stolt av henne. De tar inn på et hotell som egentlig er en hotellskole. De unge Khmerene er neste overhøflige, og vet ikke hva godt de skal gjøre for de to. Kvelden ender på en lokal fortausrestaurant, der de bestiller ribbe fra grillen. Svoren er til og med sprø, og er det nærmeste norsk julemiddag de kan komme. Det er et overdøvende liv på restauranten, der den yngste dattera feirer bursdag, og villig poserer i hvit ballkjole. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Ribbe hører med til jula. Her er den Kmerske varianten, Til og med sprø svor,

    Det er på tide å legge seg, for i morgen skal de to oppleve Angkor Wat, og flere av de andre templene som ligger i Siem Reap. Men det kan du lese mer om i det neste innlegget. 

    Julehilsen fra Arkitekten og Kenny Dundee i Siem Reap     

  • Ankomst, avreise og julaften

    Ankomst, avreise og julaften

    Kambodsja – del 1

    Arkitekten og Kenny Dundee ankommer Kambodsja. I denne artikkelen kan du lese om ankomsten til Phnom Phen. Den første følelsen av å være på tur langt hjemmefra og på mc-turen som starter på selveste julaften. 

    Tekst: Kyrre Hagen Foto: Kyrre Hagen og Lenka Leginova

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Templer finner du for hver km i Kambotsja. Her Monkey tempel i Phnom Phen.

    Klokka ringte 03.15, og til en forandring spratt Arkitekten opp av senga. Dagen var kommet, og det var klart for avreise. Skjønt dag var det vel egentlig ikke. Kenny var heller ikke vanskelig å få opp av senga, endelig var jo et nytt eventyr i ferd med å starte. Som alltid var Arkitekten livredd for å komme for sent til flyet, mens Kenny på sin side var irriterende avslappet til akkurat dette.  – Når vi først har fått levert bagasjen er alt i orden, repliserte han.  – De kommer ikke til å reise uten oss… Denne gangen fikk han rett, men bagasjen skulle de ikke komme til å se på lenge, for i Kuala Lumpur fikk de det virkelig travelt.

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Maten i Kambotsja er mildt sagt variert. Her står blekksprut og fisk på menyen.

    Transferen var lynkjapp – boarding på neste flight har nemlig begynt før de var ute av den forrige. En liten dame på ca 40 kg, med platåsko, sto klar og ventet på dem da de kom ut. Så var det bare å begynne å løpe. Dama viste vei, og det viste seg at hun var i skikkelig god form. Det var ikke Kenny. Han hadde knapt nok løpt på flere år, og nå skulle de fra en terminal til en annen. Arkitekten ble nærmest løpende mellom to ytterpunkter. Den lille asiatiske dama som ikke gjorde annet enn å løpe etter fly, og Kenny Dundee, som ikke løp en meter uten at han var helt nødt. Det gikk seinere og seinere med Kenny, selv om Arkitekten forsøkte å muntre han opp med små heiarop. Miraklenes tid viste seg ikke å være over, og dermed rakk de flyet til Phnom Phen med et skrik.  

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    S-21, ble omgjort fra skole til et av verdens grusomste torturkammer under Pol Pot.

    Vel fremme ved hotellet, uten bagasje, fikk de hvile ut noen timer før de tok byen i nærmere øyesyn. De hadde ikke leid sykler på forhånd, så nå var tiden inne til å sjekke ut sjappene Kenny hadde kommunisert med hjemmefra. Victory Motorcycle rental viste seg raskt seriøse, og de plukket raskt ut et par Hondaer som kunne være aktuelle. Arkitekten en XR 250, og Kenny en XR 400. De kom tilbake morgenen etter for å prøvekjøre. Da var både nye dekk, drev/kjeder og bremseklosser på plass. Dermed var saken klar. Dette var syklene de skulle på tur med. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Vi leier syklene på Victory Motocycle rental. De virker seriøse, og leie av to sykler i ti dager koster ikke mer en NOK 5.800,-

    Flyturen hadde vært lang. Derfor hadde Dundee og Arkitekten også planlagt lille julaften i Kambodsjas hovedstad. Dagen ble brukt til å besøke diverse templer og markeder, før de satte kursen mot Kambotsjas mørkeste historie. S21 var et avhørssted og et grusomt fengsel. Her ble fangene torturert helt til de tilsto et eller annet. 18.063 mennesker ble dømt til døden etter tilståelsene her. Deretter ble de brakt ut til Killing Fields, der de ble henrettet. Vokterenes oppgave var å holde dem i live til de var fornøyde med tilståelsene. Ingen var trygge i Kambotsja i årene Pol Pot regjerte, og Bror nr.1 var totalt ansvarlig for at ca 2 millioner Khmer døde i løpet av de knapt fire årene han regjerte. Historien disse gamle skolebygningene bærer på er så grusomme at Kenny til slutt må ut for å puste, og han vil ikke inn igjen. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Endelig er vi på tur, og Kenny har snoket opp en god blanding av grusveier og asfalt.

    Kenny og Arkitekten våkner opp på julaften. Etter en tidlig frokost lastes alt utstyret opp i en Tuk-tuk. Så bærer det avsted til utleieren der syklene står klare. Arkitekten leder an ut gjennom byen. Det er nemlig slik at Kenny ikke orker å ha henne bak seg. Da blir han bare sittende å se i speilene, uten at hun klarer å henge med. Å ha henne foran er derimot supert, og snart snor hun seg ut gjennom gatene på Khmersk vis. Her bare flyter trafikken. Alle kjører der det er plass, og svært sjelden stopper den opp. Den fungerer egentlig helt ypperlig på sitt vis, og folk er hensynsfulle, og gir plass. Snart tar vi en liten ferge over Mekong elva, og på andre siden er vi brått ute av storbyen. Små landsbyer ligger langs ruta som varierer mellom grus og asfalt. Kenny har forberedt seg godt, med nedlasting av spor, som i kombinasjon med Arkitektens research har gitt et glimrende resultat. Været er nydelig, og temperaturen rundt 28 grader.  

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Med ferge på Mekong
    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Det er lett å få venner iKambotsja, og her kjører de aller fleste på to hjul.

    De små grusveiene leder gjennom gårdsplassen til folk, der kuene beiter i veikanten, hunder ligger midt i veien og sover, og skinnmagre høner piler over veien foran oss. Andre steder havner vi i kortesjer med skolebarn i uniformer, enten på sykler eller mopeder. I Kambodsja kan du nemlig lovlig kjøre moped fra du er 14 år gammel. Ved å være på to hjul her nede, glir du lett inn i mengden. Her kjører de aller fleste på to hjul, gammel som ung.

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Hello what’s your name, hello what’s your name – barna på OBT skole lærer engelsk og bruker det gledelig når de får muligheten. OBT er en veldedig organisasjon med fokus på å gi de lokale barn bedre fremtidsutsikter. Mer på obtchiro.org

    Dagen går og Kenny og Arkitekten bestemmer seg for et Homestay i Tonle Bet rett ved Kampong Cham. Stedet kombinerer skole og overnatting, og en hel flokk med små barn spør på engelsk hva de heter. Kenny, som godt vet hva han heter, har ingen problemer med å svare, og mens Kenny utfører litt utbedringer på 400en, får Arkitekten omvisning på skolen som huser ca 200 barn. Alle smilende og nysgjerrige. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Denne lille jenta var tillitsful, og ville gjerne ha kontakt. Barna på OBT er fantasiske. Glade, smilende og spørrende.

    Julemiddag

    Mens Arkitekten rydder inn bagasjen, avtaler Kenny med Homestay-verten at de skal få servert frosk. Arkitekten er som vanlig ekstremt skeptisk, men smaker. Hun liker det, men syns det er vanskelig å spise noe hun ikke vet hva er. Kenny på sin side finner snart ut at han elsker frosk, og snart er hele fatet tomt. Arkitekten får en litt underlig farge, når hun blir fortalt hva de har spist. Dermed er julemiddagen fortært, sykklene blir lenket fast, og de går og legger seg i bambushytta. Det vil si Arkitekten tramper i vei, og lager mest mulig lyd. Verten har nemlig akkurat fortalt dem at det kan være kobra-slanger her. 

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Etter at Kenny har fått lurt Arkitekten til å spise frosk, spiser vi middag med vertsfamilien.

    I morgen fortsetter de turen, som du får lese om om noen dager. I mellomtiden ønsker vi alle våre lesere og følgere en riktig god jul!

    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Kenny utfører litt nødreparasjoner på XRen
    MC reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Motorsykkel / Adventure
    Solnedgang på landsbygda

  • Bli med Arkitekten og Kenny Dundee på juleferie

    Bli med Arkitekten og Kenny Dundee på juleferie

    Tekst: Kyrre Hagen        Foto: Kyrre Hagen og bilder fra Freepik

    Julen nærmer seg, og Kenny Dundee er igjen i villrede om hvordan han skal bruke høytiden til noe annet enn ribbe og pepperkaker. Norsk julefeiring er, som vanlig, fullstendig uaktuelt for eventyreren. Jula er jo perfekt for et motorsykkeleventyr! Denne gangen har Kenny ekstra mange fridager å leke med, noe som gjorde det mulig å overtale den pertentlige og hardtarbeidende Arkitekten til å bli med.

    MC-reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen /
    Kenny Dundee gleder seg til nye eventyr i Asia. Her på ekspedisjon i Vietnam jula 2019.

    Etter flere kvelder med intens googling og flybillettsøk skrumpet alternativene raskt inn. Flybilletter er rådyre, og motorsykler skulle også leies. Arkitekten, som fortsatt slet med økonomiske etterdønninger fra en tidligere Oseania-tur, krevde at Kenny fant et rimelig alternativ. Etter timer foran skjermen, med kaffe og en god dose tålmodighet (mest fra Arkitektens side), pekte alle piler mot Asia. Kenny, som har utforsket store deler av kontinentet, oppdaget at Kambodsja manglet på listen hans. Dette lille landet, kjent for sin kulturarv, sine templer og vakre landskap, ble det naturlige valget.

    Etter å ha sendt Arkitekten detaljert informasjon om flybilletter og motorsykkelleie – som i Kennys øyne var latterlig billig – fulgte forventet nøling fra Arkitektens side. Hun trengte tid til å overbevise seg selv om at dette var en god idé. Dessverre hadde billettprisene rukket å stige betraktelig innen Arkitekten bestemte seg, men da var avgjørelsen tatt. Når flybilletter først er bestilt, er det ingen vei tilbake.

    MC-reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen /
    Slike landskaper drømmer Kenny Dundee og Arkitekten om.

    Hvem er Kenny Dundee og hvem er Arkitekten? 
    For de uinnvidde: Kenny Dundee er navnet jeg adopterte i Australia, fordi ingen der nede klarte å uttale navnet mitt. Det høres jo unektelig tøffere ut, og gir meg en fin unnskyldning til å krydre historiene litt ekstra. Jeg i denne sammenhengen er Kyrre Hagen, freelance journalist, motorsykkel-entusiast og globetrotter på motorsykkel. Arkitekten er kjæresten min Lenka Leginova, opprinnelig Slovaker. Hun ble betatt av Norge på en reise hit, og flyttet senere hit som nyutdannet arkitekt. Lenka er en akademiker og har et ikke så lite snev av det jeg kaller yrkes-asparges. Hun er en perfeksjonist og nerd, og jeg omtaler henne derfor som “Arkitekten” i artiklene.

    Hvorfor Kambodsja?

    Kambodsja har en fascinerende historie og spektakulær natur. For Arkitekten er Angkor Wat, et ikonisk tempelkompleks fra 1100-tallet, en av hovedgrunnene til å dra. Dette arkeologiske vidunderet er ikke bare et symbol på Khmer-sivilisasjonens storhet, men også et sted som vekker Arkitektens faglige nysgjerrighet. Kenny, derimot, er mer interessert i de ujevne grusveiene som fører til slike steder.

    MC-reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen /
    Fergetransport i Asia. (Vietnam 2019)

    Men landet har også en mørkere side. Pol Pots regime på 1970-tallet etterlot dype arr, og steder som Killing Fields og S-21-fengselet er påminnelser om landets tragiske fortid. På tross av alt dette er kambodsjanerne kjent for sin varme og gjestfrihet – noe som Kenny og Arkitekten ser frem til å oppleve. Dessuten lokker Kambodsjas kjøkken med retter som amok trey (fisk i kokosmelk) og bai sach chrouk (grillet svinekjøtt med ris).

    For Kenny er selve kjøringen hovedattraksjonen: Han drømmer om å suse forbi grønne rismarker, navigere jungelstier hvor kuer har forkjørsrett, og utfordre ryggraden på humpete veier. Trafikken i Kambodsja beskrives som en «sosial dans av kaos» – et kaos som Kenny mener han mestrer perfekt, mens Arkitekten helst vil holde seg til sideveiene.

    MC-reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen /
    Kambodsja har store variasjoner og spennende landskap.

    Forberedelser

    Før avreise har det vært litt av hvert å ordne. Kenny, som er mer kjent for sin «det-ordner-seg-holdning», stoler på at Arkitektens systematiske planlegging sørger for en smertefri tur. Arkitekten har allerede sikret visum, tatt nødvendige vaksiner og sørget for en solid bunke med amerikanske dollar, som er gangbar valuta i Kambodsja.

    Leie av motorsykler

    Når Kenny og Arkitekten lander i Phnom Penh 22. desember, er det første de må gjøre å finne skikkelige motorsykler. Selv om leiemulighetene er mange, har de bestemt seg for å ikke forhåndsbestille. Kenny mener det er viktig å se syklene før de bestemmer seg – det må være robuste maskiner som tåler både grus, gjørme og de små veiene han har funnet på kartet sitt.

    MC-reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen /
    Kenny har lastet ned noen dristige GPX filer. Er det slike veier som venter?

    Ruter og kjøreplaner

    Kenny har brukt timer på å finne spennende ruter som tar dem langt utenfor allfarvei. Han har lastet telefonen full av dristige offroad-spor, men selv han vet at enkelte veier kan bli for krevende. Landminer er fremdeles et problem i Kambodsja, så kjøring utenfor veier og stier er strengt forbudt.

    Arkitekten, derimot, er opptatt av at de skal finne en balanse mellom eventyr og sikkerhet. Begge er enige om at de små, bortgjemte grusveiene på landsbygda er det ultimate målet – enten det er i fjellene eller langs kysten.

    MC-reiser / Adventureskolen / Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Kyrre Hagen /
    Arkitekten speider etter nye eventyr. Hva venter i Kambodsja?

    Eventyret venter

    Med bare dager igjen til avreise er stemningen spent. Kenny gleder seg til fart, grus og kaos, mens Arkitekten satser på struktur og noen innslag av arkitektonisk fordypning. Følg deres opplevelser gjennom hele julen – det blir garantert en uforglemmelig tur, med like deler støv, sjarm og en dose dramatikk!

  • På Balkan med Kenny Dundee del 4

    På Balkan med Kenny Dundee del 4

    Siste del av turen, og oppsummering

    Tekst og foto: Kyrre Hagen

    Kenny Dundee har gjort unna det meste av Balkan. Nå venter Kroatia og Slovenia. Til sammen ender han opp med 14 land på denne turen. I denne artikkelen leser du om den siste delen av reisen, samt litt oppsummering og tips for en reise på Balkan.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Kenny kommer endelig frem til de Slovenske alpene.

    Det regnet gjennom natten. Kenny hadde overnattet i telt utenfor den gamle Dakotaen på Željava flybasen, eller Objekat 505, som ligger på grensa mellom Bosnia og Kroatia. Han er tidlig oppe, og det har heldigvis sluttet å regne. Snart stikker også Monika Kovarikova, hodet ut av teltet sitt. Monika er fra Tsjekkia, og har også overnattet på gressplenen ved det gamle flyet. Monika kan fortelle om både besøk av politi og skudd som har blitt avfyrt rett i nærheten gjennom natten. Kenny har ikke fått med seg noe, men sovet gjennom urolighetene.

    Hvem er Kenny Dundee?

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser

    Kenny oppstod på tur i Australia, når folk ikke klarte å uttale navnet mitt. For at det hele skulle bli litt tøffere, slang de på Dundee. I disse artiklene varierer jeg derfor mellom «jeg-form», og å beskrive Kenny Dundee på tur. Dette fordi Kenny Dundee både er tøffere, flinkere, mer klønete og uforsiktig enn meg selv.

    Gjennom Kroatia

    Jeg tar farvel med Monika, og setter kursen innover Kroatia. Dette landet har jeg vært i tidligere, men bare langs kysten. Jeg har valgt meg en rute med svingete veier, og blir ikke skuffet. Det er mange motorsyklister i dette området, og jeg forstår godt hvorfor. Landskapet er grønt og frodig. Terrenget består av små runde åser, jordbruksområder, og små koselige landsbyer. Det er på mange måter en helt annen atmosfære enn landene lengre nede på Balkan, og jeg tenker litt på hvor sammensatt det tidligere Jugoslavia må ha vært. Det landet måtte nok styres med jernhånd, når du tenker på hvor ulike folkegrupper som var samlet i et landet. Jeg stopper for kaffe på en kaffebar, og handler ferske bakevarer på et lite bakeri tvers over veien. Det dukker også opp mange britiske motorsyklister her, som er på tur i området.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    På en fortausrestaurant i Kroatia var jeg plutselig ikke alene.

    Turen går inn i Slovenia. Kenny har planlagt en tur i de Slovenske alpene og er keen på å jage Pernille gjennom trange alpepass. Når du passerer grensen til Slovenia, får han streks en følelse av å være i Østerrike. Disse lendene virker ganske like hverandre. Her er det «ordnung sein», noe som passer Kenny bra. Han liker orden. Lengere inn i landet blir fjellene høyere, og til slutt forstår Kenny at han er midt inne i den delen av alpene som ligger i Slovenia. Målet for dagen er Bled, som ligger ganske langt mot nord.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Bled i Slovenia er et nydelig sted, men her er prisene skrudd i været.

    Kenny har avtalt å treffe Van og Willy Myhre, som har tatt inn på et Hostel denne i byen. De har leid et rom, og holdt av ei seng på en sovesal til Kenny. Hotellrom i Bled er svindyrt, og dette hostellet er fylt opp med køyesenger, for at eieren skal kunne høste mest mulig penger ut av ungdom, og folk som reiser alene. Å leie en enkelt senge, er jo den billigste måten å innlosjere seg på. Her er huset fylt opp med unge «backpackere» og «tog-luffere», som lager seg pasta i tur og orden på det lille kjøkkenet,  som er stedets eneste oppholdsrom. Eieren kommer mens Kenny forsøker å få tørket telet etter forrige natts regnskyll. Det er tydelig at han ikke liker Kenny noe særlig, for han beordrer straks at sykkelen må flyttes et par meter, uten at Kenny helt forstår hvorfor. Etter at dette må teltet straks fjernes, fordi det ikke ser ryddig ut. Kenny himler med øynene, og når han kommenterer at 28 euro er dyrt, for ei overkøye på seksmannsrom, flyr eieren i taket. Han kjefter Kenny huden full, og gir ham pengene tilbake. Så forlanger han at Kenny skal dra. Kenny tar imot samme skjennepreken tre ganger. Når det er gjort får han nøkkelen til rommet. Hadde det ikke vært for at Van og Willy var her, hadde han reist på flekken, og samtidig gitt eieren huden full. Heldigvis er Kenny vant til kjeft fra grunneiere som gjerne vil ha veiene sine for seg selv hjemme i Norge, så dette tåler han godt. Som plaster på såret serverer Van et herremåltid, når kjøkkenet først blir ledig.

    Speed Motorcenter / SpeedMC / MC / Kyrre Hagen / Motorsykkel / MC
    Traff igjen «Not Lost» i Bled. Her med Willy Myhre.

    Jeg drar tidlig av sted dagen etter. Å sove i overkøye på et seksmannsrom har ikke gitt den beste nattesøvnen, og en ting er sikkert. Dette hostellet skal jeg aldri tilbake til. Jeg tar farvel med Van og Willy, og setter kursen over et flott alpepass som ender i Østerrike. Resten av dagen blir en ren transportetappe på motorvei. Utpå ettermiddagen krysser jeg grensa til Slovakia, som nå nesten føles som mitt andre hjemland. Jeg er på kjente veier igjen, og overnatter hos Petra i Detva, en venninne som har bodd i Norge i mange år. Pernille har rundet 40.000km, og det er på tide med storservice. I Presov er det et Yamaha-verksted, og fra Detva til Presov finner jeg en rute på 23 svingete mil. Jeg rekker verkstedet med 1 minutts margin.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Tilbake på Slovjetisk jord. Litt reklame i veikanten.

    En vanvittig flott tur er over. Til sammen har jeg besøkt 14 land på 14 dager. Truffet masse hyggelige folk og en som ikke var så hyggelig. Jeg har kjørt mange spennende motorsykkelveier, og spist mye god lokal mat i de ulike landene. Nå forlater Pernille i Slovakia, så får hun stå der å vente på nye eventyr.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Peter hos Yamaha i Presov har akkurat tatt storscervice på Pernille.

    Erfaringer fra rundturen på Balkan

    Å kjøre motorsykkel på Balkan er eksotisk. Veistandarden er variabel, men det finnes mange flotte områder med vanvittig mye svinger. Du finner alt fra kyst til store sletter og høye flotte fjellområder.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Et hotell i Nord Makedonia. Dette var flott med egen balkong og hyggelig betjening.

    Hvordan skal man bo?

    Prisnivået er svært hyggelig, og jeg fikk stort sett tak i overnattinger under 40 euro. Jeg hadde med meg telt, sånn for sikkerhets skyld, men dette var mere til drass, enn i bruk. Når det er sagt ga det meg mulighet til to spontane overnattinger underveis, som begge ble fine opplevelser.  De hyggeligste og beste overnattingene fant jeg ute på landsbygda, eller i de mindre byene. Reiser du inn til storbyene, er prisene det dobbelte. Alle på Balkan røyker, så selv om du bestiller et røykfritt rom, vil du raskt oppdaget et mange har smugrøyka der. Frokost er sjeldent inklusivt på hotellene. Ikke stol på Booking.com i disse områdene. Kjør frem til hotellet og sjekk at det faktisk er der før du bestiller, og sjekk at sykkelen din vil stå trygt.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Alt lokalt produsert på hotell i Albania. Det smakte nydelig.

    Mat og drikke

    Det er mye god mat i de Baltiske landene. Forsøk å bestill lokal tradisjonell mat i det landet du er. Er du inne i store byer, er ikke dette så lett å finne. Prisnivået er svært hyggelig, og du får gjerne et måltid for omtrent 10 euro. Det er dessuten mye godt lokalt øl i disse landene. Igjen må du doble prisene om du er inne i de store byene.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Det kan være varmt i landene på Balkan. Her i Albania i 36 grader.

    Klima

    Jeg reiste i begynnelsen av september. Været er som regel bedre enn hjemme, og jeg hadde kun en og en halv dag med regnvær på turen. Varme kan være en utfordring. Jeg hadde mange dager med temperaturer på 36 grader. På disse dagene lønner det seg å komme seg tidlig på veien. Da kan du få noen timer med behagelige temperaturer. Ta det letteste og mest luftige kjøreutstyret du har. Jakke i «airflow»-materiale og jeans er en god ide. Jeg hadde sort kjøreutstyr. Det var ingen fordel.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Om ikke du har disse her i Makedonia, så sørg for å ha litt Euro.

    Valutaer

    De fleste av landene på Balkan har egen valuta. Dette er litt plundrete om du bare skal være innom landet for en dag eller to. Du kan imidlertid ikke regne med å få brukt kort, så en løsning er å ha med seg en del euro. Dette er stort sett gangbar valuta på hele Balken. Har du først spist, og kun har euro å betale med, får du som regel lov til å betale med euro. Når jeg fylte bensin fikk jeg alltid betalt med kort. Den var forresten en god del billigere en hjemme.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Kveldsstemning i Romania.

    Vignetter og veiavgifter

    Mange av landene har veiagifter, men i noen av dem gjelder ikke dette motorsykkel. Sjekk for hvert land du kjører inn i, det er nemlig kameraer over alt. Vignett kan du kjøpe online.

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Sjekk sykkelen godt underveis.

    Vask og vedlikehold av sykkel

    Når jeg vasker sykkelen min, går jeg grundig over den. Det er ofte da jeg oppdager feil, som på denne turen når jeg oppdaget at mutteren til styrekrona hadde løsnet. Mitt tips er derfor å ta deg tid til å vaske et par ganger underveis. Da går du som regel grundig over alle hele sykkelen. Ut over dette hadde jeg med meg litt verktøy, ekstra slange, lappesaker, dekkspaker, kompressor, tape, strips og litt ståltråd. Med dette kommer du som regel langt.  

    Adventureskolen /Speed Motorcenter / Speed MC / mc-reiser
    Om du har tid så reis sakte. Det er ingen problem å bruke noen måneder på Balkan.

    Hvor lang tid trenger du?

    Min tur startet og sluttet i Slovakia. Dermed sparte jeg ca en ukes kjøring. Herfra brukte jeg to uker, noe som var alt for liten tid. Skal du kjøre fra Norge bør du minst sette av 4 – 5 uker for en slik tur.

    Husk den åttende fjellvettregelen

    Er du alene på en vei som blir vanskelig, må du kalkulere tid og konsekvenser. Ingenting er verre en om du skader deg eller havarerer langt unna hjelp. Da er det ingen skam å snu. Selv gjorde jeg dette to ganger i løpet av turen på Balkan.

    Til slutt vil jeg bare si at Balkan var et eventyr, og mye bedre en jeg hadde forventet. Spennende landskap, veier og folk. Ønsker du et skikkelig eventyr bør du virkelig vurdere dette.

    Takk for følget. Hilsen Kenny Dundee, Balkan….

  • På Balkan med Kenny Dundee del 3

    På Balkan med Kenny Dundee del 3

    Montenegro, Bosnia og Kroatia

    Tekst og foto: Kyrre Hagen

    Kenny Dundee har virkelig kommet i gang med Balkan turen. Til nå er Slovakia, Ungaren, Romania, Serbia, Makedonia, Hellas, Albania og Kosovo tilbakelagt, og nå var han i Montenegro. Men turen er på ingen måte over. I dette reisebrevet kan du lese om Nydelige Dormitor nasjonalpark, der Kenny ligger i telt oppe i fjellene, og strabasiøse veier i Bosnia. 

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Kenny Dundee har kommet seg på veien, og satt kursen innover Montenegro.

    Kenny brukte god tid på morgenen i Berane-Hamre. Gårsdagen hadde gitt mange inntrykk om livet i Kosovo, og det var på tide å oppsummere litt før avreise. Dagens rute ble lagt opp, og det var selvfølgelig ikke hovedveiene han skulle kjøre. Vel i gang ble veien bare dårligere og dårligere, og endte til slutt på en anleggsplass. Dette førte til en litt spennende omkjøring, ned noe bratte steinete bakker, og Kenny var etterhvert helt på “jordet”. Garmin ble redningen, og tok han videre på en slags vei. Dagen begynte med andre ord helt supert. 

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Når veien stopper i en anleggsplass, gjelder det å finne alternativer. Det blir en artig omkjøring.

    Tara dalen er en stor attraksjon i Montenegro. Den er vakker, trang og vill. I bunnen renner den nydelige Tara elva. Her er det er grønt og frodig overalt. Zipline er det store i området, og mange vaiere er spent opp over dalen. Til stadighet kommer en turist “flyvende” gjennom lufta. Det må være en spektakulær opplevelse og suse over denne vakre naturen. Kenny nøyer seg med å betrakte det hele fra broa. Her er det rett og slett for mange turister. Å stille seg opp i kø i denne varmen er helt uaktuelt, selv om han gjerne skulle vrengt av seg det varme kjøreutstyret og fått med seg opplevelsen. 

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Tara dalen er vakker. I bynnen renner den fine Tara elven med blå fine badekulper.
    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    På vei inn i Dormitov nasjonalpark. Dette ev et mektig fjell-landskap.

    Dormitor nasjonalpark er målet for dagen. Her går det en smal asfalt vei gjennom fjellet. Fjellene går høyt over tregrensa, og utsikten er formidabel. Ville steinformasjoner i et massivt steinete fjellandskap, i kombinasjon med store gresskledde områder.

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Jeg får hjelp av en italiensk motorsykkel-fotograf.
    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Oppe i fjellet går en flott grusvei innover. Jeg følger den inn til en liten seter.

    Dette er villmark på sitt flotteste. Jeg møter masse motorsyklister, og en av dem hjelper meg med å ta et bilde. Det viser seg at karen er en italiensk fotograf, og at han også har jobbet som motorsykkelfotograf. Midt oppe i fjellmassivet stikker en grusvei av fra “hovedveien”. Jeg må selvsagt prøve denne, og følger den til veis ende, som er ei seter inne på fjellet. Det går mot kveld, og den lave kveldssola gjør det hele enda flottere. Det er godt jeg er alene, for alle stoppene hadde tæret på tålmodigheten til kompisene.  

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Selv om campen ikke er i drift får jeg overnatte hos denne familien. De byr på både mat og drikke.
    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Budskapen samles inn for natta. Heldigvis skal de ikke være ved siden av teltet mitt.

    På vei ned fra fjellet stopper jeg på en camp. Det er lite folk her, og ei dame forteller meg at campen ikke er i drift, men at jeg kan bli hvis jeg vil. Det er i grunn på tide å avslutte dagen, så jeg slår til. I det jeg begynner å lete etter plass til teltet mitt, roper resten av familien på meg, og snart får jeg servert både øl og grillet lam. Det blir en hyggelig kveld, og den yngre generasjonen snakker godt engelsk. Når de andre drar hjem, nyter jeg solnedgangen, mens far selv er ute å samle sauene inn fra beite, for at de skal være trygge for natta. Når det mørkner er det ikke så mye annet å gjøre enn å legge seg, for det blir raskt kjølig i fjellet. Hundene holder et skikkelig spetakkel gjennom natta, og jeg ligger å lurer på hva de bjeffer på. 

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    På vei ut av Dormitov kjører jeg gjennom denne morsomme tunnelen.

    Neste morgen nyter Kenny frokosten mens sola står opp, og snart er han på vei mot Bosnia. De fine svingete asfaltveiene er ikke like spektakulære som Kenny hadde håpet. Derfor legger han om ruta, og kjører lengre inn  i landet mot de høyereliggende fjellområdene. Temperaturen har alt kommet opp i stekende 35 grader. Veien går snart over til grus, og underlaget består stort sett av grov pukk, når Kenny nærmer seg fjellområdene i Zelengora. Det blir mye stående kjøring denne dagen, og denne grusveien tar aldri slutt. Kenny er virkelig glad for Twinpegs pedalene, som gjør det mye mindre anstrengende å stå. Han takker Kai Ingvald Flateland inni seg flere ganger der oppe i fjellet.

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Det er flotte fjell i Bosnia. Her i Zelengora.
    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Uendelige grusveier tar meg gjennom det Bosniske fjellandskapet.

    På toppen får han en flott utsikt til de omkringliggende fjellene. Hvem skulle vel tro at Bosnia var så fint. Bortsett fra et par biler møter ikke Kenny et menneske inne i disse områdene. Vel nede i Kalinovik er Kenny glad han er på asfalten igjen. Nå skal ruta gå på svingete veier de siste 13 milene til Sarajevo, tror han. Det skal vise seg at han har glede seg for tidlig, for ikke lenge etterpå er han tilbake på grusen. Han fortsetter et par mil innover i fjellet, men innser at dette er feilkalkulasjon. Han klarer ikke mer enn 35 km i timen på dette underlaget. Det vil si at han ikke vil være i Sarajevo før det er natt, om han da ikke tryner. Igjen må fjellvettregel nr. 8 frem. Snu i tide. Han kjører tilbake, og finner i stedet noen flotte asfaltveier til Sarajevo. 

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Sarajevo fra hotellvinduet mitt. Jeg bor i den gamle bydelen.

    Jeg er sliten når jeg kommer til Sarajevo. Den stekende varmen og all gruskjøringen har tappet meg for krefter. Jeg sjekker Booking.com, for å finne et rimelig hotell inne i den gamle bydelen av Sarajevo. Dette er en stor by, og du kjører gjennom flere tidsepoker på vei inn mot sentrum. Ytterst ligger kjøpesentre og bilbutikker. Så kommer du inn i nittitalls bebyggelse, så følger åtti, sytti og sekstitallet før du er inne i den gamle bydelen. Hotellet viser seg å være en bløff. En dame oppe på en terrasse forteller meg at jeg er ikke den første som dukker opp her. Det samme gjentar seg med hotell nr to, og jeg innser at dette ikke funker. Her må det stå hotell på bygningen, om du skal ha noe håp om å få rom. Til slutt lykkes jeg, men er for sliten til å nyte en tur på byen som var planen. 

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Inngangen til det gigantiske fjellalegget i Zeljena.
    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Inne i hallene her va det plass til hele to jagerskadroner.

    Det er meldt regnvær dagen etter. Faktisk skal det komme hele 24 mm på en time. Kenny finner ut at det ikke blir tid til å utforske Sarajevo denne gangen. Det får bli en annen gang. Her er det bare å prøve å komme seg unna det verste uværet. Turen går derfor vestover på enkleste måte. Utpå ettermiddagen ruller han derfor over grensa til Koatia ved Zeljena. Her ligger en berømt flybase fra det tidligere Jugoslavia inne i fjellet. Basen hadde kodenavnet “Objekat 505” og var i bruk av serberne under de jugoslaviske krigene. Basen ble bygget fra 1948 – 68, og består av tunneler på til sammen over tre og en halv kilometer. Basen huset to hele skvadroner jagerfly, og var bygget for å tåle et direkte treff av en 20 kilotonns atombombe. Den var faktisk bygget etter inspirasjon fra det svenske anlegget Gøta Wing, og kostet omtrent 6 milliarder dollar å bygge. Det er ikke veldig godt skiltet her, så Kenny må spørre seg fram før han finner anlegget. Det er kaldt og mørkt inne i de lange tunnelene. Dette er faktisk et av de aller største underjordiske anleggene i Europa. Kenny tar seg tid til å kjøre en tur bortover en av de 5 rullebanene, som fremdeles delvis er intakt. Her skal du ikke kjøre ut i terrenget, det ligger nemlig fremdeles u-detonerte person-miner her. 

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Den gamle dakotaen på flybasen er et yndet fotomotiv.
    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Inne i Dakotaen

    Inne på en annen del av området står en gammel dakota. Det gamle flyet er midt sagt shabby, og dekorert med klistremerker som eventyrere fra hele verden har hengt opp på flyet. Jeg finner et fint sted inne i flyet, og henger opp et klistremerke fra Mc-avisa. På den pitoreske kafeen treffer jeg en annen eventyrer; Monika Kovarikova fra Tsjekkia. Hun er på tre ukers tur med sin Kawazaki Versys. Vi kommer i prat, og Monika har nok truffet det samme regnværet som meg, for hun har det meste til tørk inne på kafeen. Det er lov å slå opp telt her, så jeg setter opp teltet mitt bak den gamle dakotaen. 

    Adventureskolen / Speed Motorcenter / SpeedMC / mc-reiser
    Jeg er ikke alene på flybasen. Monika Kovarikova, har også slått opp teltet sitt her inne.

    I neste og siste reisebrev fra turen kan du lese om siste etappe på turen, og litt oppsummering og erfaring fra turen. 

    Hilsen Kenny Dundee Kroatia…..