• Kenny mekker en Roadbook

    Kenny mekker en Roadbook

    Vi kjører ROOADBOOK!
    Tekst og foto: Kyrre Hagen

    Gruskjøring er i vinden som aldri før. Stadig flere legger ut på eventyr langs TET – Trans Euro Trail – men nå er det noe nytt som får det til å krible i gasshånda: Roadbook-kjøring! Tenk deg å starte en tur uten å ane hvor du havner – bare følge noter og håpe du klarer å lese dem riktig. Spenning? Jepp. Adventureskolen lærer sine medlemmer å kjøre Roadbook lørdag 21 juni, Men her kan du lese hva som skjedde når Kenny med venner tok en helg på Sørlandet. Naturen badet i høstsol, og de fikk en nydelig miks av asfalt og grus – med navigasjon old-school style.

    Dette er hva Dakar-heltene bruker, men i dag finnes det heldigvis enklere muligheter.

    Roadbook – ikke bare for Dakar-heltene

    Du har sikkert sett de digre rally-syklene med papirruller på styret og triptellere i alle retninger. Ser rimelig heftig ut, ikke sant? Men tro det eller ei – dette kan også funke for vanlige dødelige. Nå finnes det nemlig apper som gjør hele greia tilgjengelig for oss hobby-racere. Mobilen kan faktisk erstatte både ruller og triptellere, og plutselig har du rallyfølelse i lomma.

    Kenny Dundee testet dette først hjemme i nærområdet en sommerdag, og fant raskt ut at dette er skikkelig gøy. I stedet for å følge en GPS-strek, følger du en serie med noter – altså små instrukser. Du starter der ruta begynner, nullstiller triptelleren på appen og kjører mot første note. Her står det hvor langt det er til neste, med en liten tegning av krysset og en pil som viser hvilken vei du skal ta. Du får også angitt kursvinkel – altså hvor mange grader du svinger – så du vet du er på rett spor. Høres kanskje litt knotete ut, men er faktisk ganske logisk.

    Hva du trenger

    Det holder lenge med en telefon eller et nettbrett, men skjermen bør være lett å lese både sittende og stående på sykkelen. Kenny har montert sin sånn cirka rett i trynet, og det funker knall. En liten luksus er å ha en styrekontroller, så du slipper å dytte på skjermen med fingrene. Kenny bruker en programmerbar kontroller på venstre styreholk, koblet opp mot appen. Dermed kan han bla i notene uten å slippe styret – og det føles ganske proft. Med oppsettet hans ser han tre noter samtidig – akkurat passe for å ha kontroll.

    App for Roadbook

    Et kjapt søk i app-butikken gir mange alternativer, men Kenny lastet ned Piste Roadbook Reader – en gratis og grei løsning for både Android og Apple. Oversiktlig og lett å bruke. Du kan nullstille trip, justere informasjon, og den snakker sømløst med Kenny sin trådløse Carpe Iter-kontroller fra Thork Racing. Alt i alt: smooth oppsett.

    Lage din egen Roadbook

    Så kom ideen: Hva om Kenny lagde en roadbook til kompisgjengen? Utstyret var testet – nå var det bare å finne en rute som kunne bli underholdende. Først tegnet han en 16 mils gpx-rute til Sørlandsgrusen – akkurat passe lengde for nybegynnere – og så måtte ruta gjøres om til noter.

    Til det brukes et program som heter RallyNavigator. Gratis i bruk, men du må ha abonnement om du vil skrive ut eller ferdigstille roadbooken. Kenny fikk heldigvis hjelp av en ekspert – GPX-filen ble lagt inn, og så satt de en kveld på Teams og gikk gjennom kryss for kryss. Etterpå lastet han ned gratisversjonen og laget noter selv. Tar tid? Jepp. Men det går.

    Utstyr monteres før kjøringen. Viggo Carlsen og Svein Helge Hennum er henholdsvis amatør og proff.
    Kennys oppsett. For ordens skyld. GPS er helt unødvendig.
    Kenny & Co klare før start. Roadbooken vår startet uten for Joker Homborsund. Tenk at sørlandet har så mange morsomme veier å by på. Fra venstre: Viggo Carlsen, Kvase Bjønnes, Kenny Dundee, Svein Helge Hennum, Rolf Martinsen og Geir Aronsen.

    Klar for Sørlandsgrusen

    Med roadbooken i lomma inviterte Kenny til grushelg. Seks eventyrere møtte opp utenfor Joker’n i Homborsund, klare for en dag med papirnavigasjon – i digital form. Tre av gutta var rookies, og hver av dem fikk en erfaren fører i bakhjulet. De uerfarne fikk lede – og hvis de bomma, så sto vi bare og venta til de skjønte det sjøl. Det skjer fort, for når du havner feil, stemmer ikke neste note, og da er det bare å snu til siste sikre punkt og prøve på nytt.

    Hastigheten måtte naturligvis ned. Det krever mer konsentrasjon å følge noter enn å la seg lede av en blå GPS-strek. Men når det er langt mellom notene, kan man slappe litt av – til neste kryss dukker opp og skjerpinga må på igjen.

    Bensinstasjon og bakst

    Etter note 53 visste vi at det skulle komme en bensinstasjon – ifølge notene i hvert fall. Og joda, de ankom Birkeland, og det ble lunsj på det lokale bakeriet. Skikkelig hyggelig og velfortjent pause!

    Småfeil og store smil

    Selv etter gjennomgang på Teams er det alltid noen detaljer som glipper. Etter note 72 hadde de glemt å legge inn et viktig kryss. Ingen krise – de tok feil vei først, men snudde. Neste gang legger nok Kenny ut på en testrunde før han slipper ruta løs. Har du GPS-koordinatene fra notene, kan du alltid taste inn neste punkt og kjøre dit direkte. Og tripptelleren? Den kan du justere manuelt.

    Det ble en nydelig høstdag på Sørlandet.
    Under turen var det oppsamling og bål. Det å kose seg på tur er viktig. Vi tok en oppsamling, for felles lunsj på bålet. Tre av deltakerne; Rolf Martinsen, Beate Irene Olsen (Brynje Birgitte) og Geir Aronsen.

    Fire av seks – ikke verst

    Turen bød på både asfalt og grus, svinger og smil. Fire av seks fullførte hele ruta. Rolf og Geir kapitulerte etter note 72 og fyrte opp peisen på hytta isteden. Men fire igjennom med bare én manglende anvisning? Det tok de som seier. Alle var enige om én ting: neste sesong skulle inneholde mye mer roadbook-kjøring.

    Vil du prøve?

    Er du nysgjerrig? Da sier Kenny bare: kjør på! Å følge en ukjent rute og stole på notene gir en helt ny dimensjon til gruskjøring. Og du – de som lager rutene, de legger virkelig sjela si i å finne de fine veiene.

    Opps. Denne karen tok helt feil vei. Det å kjøre Roadbook er en spennende opplevelse. Denne veien er i grenseland for hva som er lovlig. Husk at du kjører på eget ansvar. Foto Rolf Martinsen.
    Brynje Birgitte nyter sola.

    Bare husk: går ruta ut i terreng eller utmark, er det ditt eget ansvar å vurdere om du har lov til å kjøre der. Loven er klar – det er ikke lov å kjøre utenfor vei. Da er det best å legge inn GPS-koordinater til neste sikre punkt og kjøre lovlig videre.

    Så gjør som Kenny – bruk vinteren på å mekke noen egne ruter, og del dem med gjengen. For dette, dette er moro!

  • Adventureskolen: Fulle hus igjen…

    Adventureskolen: Fulle hus igjen…

    Selv det nydelig været, stoppet ikke adventurefolket fra å dra på skolen lørdag 22 mars. Vi tenkte vi hadde vært optimistiske da vi igjen fylte verkstedhallen med det vi kunne få plass til av stoler, men jammen fylte vi lokalet denne gangen også. Vi konkluderer dermed med at vi er på riktig spor, og at dette er noe mc-folket både liker og trenger.

    Det fine denne dagen var at det passet bra å kombinere turen med en av årets første turer på tohjulingen. Det var derfor ganske mange som dukket opp med egen sykkel.

    Ta det med ro når uhellet er ute..

    Nød-reparasjoner og vedlikehold

    Temaet denne gang var nødreparasjoner og vedlikehold, og det var Verksmesteren på Speed: Espen Sæle som tok oss gjennom temaet. I sitt yrkesaktive liv har ikke Espen gjort noe annet enn å skru motorsykkel, samt ha ansvaret for verkstedet på Speed Motorsenter. Han er en grundig og flink mekaniker, og har mye av æren for at verkstedet på Speed holder den høye kvaliteten det har. Om noen skulle være godt forberedt på det som kan skje underveis måtte det være han.

    Igjen fylte vi verstedshallen på Speed.
    Adventureskolen engasjerer

    Espen la vekt på både det å se etter sykkelen både før og under turen. Vær forberedt, og kjenn din egen sykkel, ble en gjennomgangsmelodi. Skal du på tur så sørg for at sykkelen dni er klar. Det vil avverge mange nød-reparasjoner. Vet du for eksempel at verktøyet du drasser rundt på passer til sykkelen din? Det er en forutsetning.

    Til tross for fint vær og ny motorsykkelsesong fylte vi lokalet

    Espen fortalte om egne erfaringer både når han slo hull i motoren, og da den splitter nye Tenereen plutselig lå på hode et godt stykke nedenfor veien. Ta det med ro, når dette først skjer, tenk deg om, og ta gjerne noen bilder mens du klekker ut en plan for å løse problemet. Motordekselet på X-Challengeren ble midlertidig reparert med flytende metall, og Tenereen som lå langt på nedsiden av veien kom seg på hjula igjen.

    Det er ofte de enkle tingene som får deg videre når uhellet er ute. Ha med en ekstra slange, eller et «plugge-sett» om du har slangeløse hjul. Og husk, det hjelper ikke å få reparert dekket om du ikke får luft i det. For å være forberedt på akkurat dette, kan det være en god ide, og faktisk øve litt på å skifte dekk med dekkspaker med jevne mellomrom. Gjør du det på rette måten er det ganske enkelt. Av andre ting å nevne, er ekstra hendler og girshifter. Et slepetau kan dessuten være gull verd. Det kan gjøre at du kan dras videre til et sted der du får reparert sykkelen. Her snakker undertegnede om egne erfaringer.

    Vi fikk også en del andre gode tips, men viktigst av alt: Vær forberedt, og se over sykkelen din jevnlig når du er på tur. Det er stor forskjell på å kunne klare å komme seg videre på en tur med enkle midler, sammenlignet med å måtte vente på hjelp.

    Eventyrene til Indian Adventure

    På andre del av Adventureskolen fikk vi besøk av Jim Lindquist fra Indian Adventure. I 2006 startet han opp Indian Adventure sammen med kompisen Knut de Presno. Ideen kom under en motorsykkeltur i Himalaya, der de to ble så begeistret for den storslagne naturen, at de to bestemte seg for at dette ville de dele med andre. Siden den gangen har «Indian Adventure familien» oppstått, og den blir stadig større. Folk som har vært med Jim eller Knut på tur opplever nemlig noe helt spesielt. Jovisst er dette pakkereiser, men på en helt spesiell måte, nærmest som ekspedisjoner. Her får du nye venner og nære relasjoner videre i livet. Her snakker undertegnede om egne erfaringer, etter en tur på «Verdens høyeste».

    Himalaya, det ultimate eventyret..

    Jim Lindquist vil tok oss gjennom alt fra prosjektets spede begynnelse, med pilotturer og egne erfaringer, til turene som tilbys i dag. De fleste av turene som tilbys i dag er i tilknytning til Himalaya. Både Jim og Knut har bodd i Asia i perioder, og med dette som bakgrunn har de laget et utvalg av turer som alle er små eventyr, hver på sin måte, og det er helt tydelig at de elsker dette området.

    Jim Lindquist tok oss gjennom eventyrene som tilbys
    Turene er varierte

    India adventure er ikke bare turer i Himalaya, men firmaet arrangere turer både i Marokko, Kenya, Island og Sri-Lanka. I tillegg til dette jobbes det med en helt ny tur til Uganda.

    I tillegg til motorsykkelturer tilbys også fotturer I Nepal og kajakkturer i Sør-India. De aller siste er faktisk en kameltur i Sahara. Jim fortalte med innlevelse om storheten og stillheten i ørkenen sammen med tuaregene og deres kameler.

    Alt i alt et flott foredrag, med fine reiser, og mye inspirasjon, som også kan brukes til helt egne turer. Takk Jim, for at du delte med oss.

    Turer utover sommeren med Adventureskolen

    Med denne forelesningen er Adventureskolen over i sommersesongen, og vi håper mange vil velge å bli med oss på sommerens aktiviteter. Vi har satt opp tre arrangementer, alle med maks 50 deltakere. Vi ønsker at de som blir med oss på tur skal få maks igjen for dette, fremfor at arrangementene blir for store.

    Kjørekurs 10 mai

    Bli med oss på kjørekurs 10 mai

    Første arrangement blir kjørekurs på Flittig med Asbjørn Sletholt. Her vil alle ha noe å hente. Asbjørn er en ivrig enduro kjører, og mener mange på Adventureskolen med foredl kunne kjøpe seg nye joggesko. Du har nemlig mest igjen for motorsykkelkjøring om du er i god form. Vi gleder oss derfor til kurset på flittig, der vi vil kunne differensiere og tilpasse kurset både til nybegynnere, og mer erfarne kjørere.

    Roadbook 21 juni

    Sammen med Dag Jensen lager vi et herlig lite Roadbook-eventyr.

    Dette tror vi blir en spennende og morsom opplevelse for de som vil delta. På kurset viser vi deg prinsippene med roadbook kjøring. Det vil bli en liten teoretisk del, før du sendes ut på en liten testsløyfe. Når denne er bestått, sender vi deg ut på en lengre tur. Alt du trenger er en smarttelefon eller et nettbrett montert på sykkelen din. Dersom du ønsker å bruke en kontroller til å bruke i tillegg, anbefaler vi deg å komme innom butikken hos Speed, og kjøpe en Remotek kontroller, men gjør dette på forhånd, slik at du har kontroll på denne før du kommer. Vi har nemlig ikke mulighet til å sette opp dette for deg denne lørdagen. Skal du bruke kontroller, og ha glede av dette bør dette fungere før du kommer. Vi garanterer deg en spennende lørdag.

    Adventureskolen drar til fjells 22 – 24 august

    Bli med oss til fjells.

    Vi satser på å få til en årlig adventure-tur, og denne gangen blir destinasjonen Geilo. Oppmøte er på Øen Turistsenter fredag 22 august, men det blir mulig å få en guidet tur oppover denne fredagen. På lørdagen blir det guidet tur i fjellheimen rundt Hallingdal, og på lørdagen blir det også en fellestur sørover for de som ønsker. Innkvartering og de fleste måltider er inkludert, til en meget rimelig pris.

    Husk at maks antall på alle disse tre arrangementene er 50 stk, så ikke nøl med å melde deg på. Arrangementene kommer til å bli fulle.

    Med dette ønsker vi alle våre elever en riktig god motorsykkelsesong.

    Hilsen Terje og Kyrre

  • Stinn brakke for Adventureskolen

    Stinn brakke for Adventureskolen

    Lørdag 18. januar var det igjen tid for forelesning hos Adventureskolen. Speed-ansatte hadde rigget lokalene med 80 stoler. Det viste seg raskt å være for lite, og dermed startet stolleken på Speed, som gikk ut på å tømme alle kontorer, spiserom og andre lokaler der det kunne være en stol å finne. Når foredraget begynte, hadde over 100 mennesker fått plass i lokalene.

    Møte Adventureskolen / Adventureskolen / MC-turer / Motorsykkel / Speed Motorcenter / Sandefjord
    Det er god stemning i lokalene til Speed når Adventureskolen har arrangement.

    Agendaen denne lørdagen var å forberede en motorsykkelreise, noe som passer veldig bra på denne årstiden. Kyrre Hagen tok oss gjennom alt som er verdt å tenke på når du skal planlegge en tur, enten det er en helgetur i nærområdet, eller en flere måneder lang tur på andre siden av jorda.

    • Hva påvirker valgene av reisemål
    • Hva bør du tenke på når du planlegger
    • Hva trenger du å gjøre i forkant av en tur
    • Er motorsykkelen klar for tur
    • Hva skal du ha med deg
    • Hvilket nødutstyr og verktøy er smart å ha med
    • Faktorer under reisen

    Kort fortalt, her lærte de oppmøtte «alt» du trenger for å planlegge et vellykket motorsykkel-eventyr. Fra valg av reisemål og pakkelister til praktiske tips for å sikre at turen blir så trygg og komfortabel som mulig. Deltakerne ble tatt med gjennom Kyrres erfaringer fra sine turer i til sammen over 50 land.

    Møte Adventureskolen / Adventureskolen / MC-turer / Motorsykkel / Speed Motorcenter / Sandefjord
    Kyrre Hagen deler erfaring fra mange reiser på motorsykkel.

    Målet til Adventureskolen var at kurset skulle gi deltakerne en solid grunnmur for sine eventyr, og at det samtidig bryter ned barrieren mange har laget seg med at det er farlig å legge ut på et slikt eventyr.

    Adventureskolen syntes det var spesielt hyggelig at de oppmøtte deltok med spørsmål og bidro med egne erfaringer fra turer. Målet til Adventureskolen er, foruten å heve kunnskapsnivået om adventure, å skape et miljø der folk kan treffe hverandre og dra nytte av hverandre. Det synes vi så langt vi lykkes med, og dette vil helt sikkert forsterke seg når vi utpå våren kan sette oss på syklene og delta på aktivitetene Adventureskolen legger opp til.

    Møte Adventureskolen / Adventureskolen / MC-turer / Motorsykkel / Speed Motorcenter / Sandefjord
    Hva er kjekt å ha med seg av nødutstyr? Her får du en innføring.

    Etter Kyrre´s foredrag, var det klart for motorsykkel-journalist Ole Andreas Isdahl, som helt tydelig hadde vært med Kyrre på tur, og smertelig fått oppleve at motorsykkellivet kan være noe ganske annet enn hva han har vært vant til. Ole Andreas elsker nemlig hoteller, spa, champagne og hvite duker på bordene. Av denne grunnen stilte han spørsmål om det i virkeligheten var skikkeligere eventyrere i salen, eller om de fleste er som ham. Med dette lanserte han Adventureskolen Royal, et konsept som skal basere seg på hotell, spa, porselen og visa. Konseptet skal visst nok være rådyrt, noe som ikke bekymrer Isdahl det minste.

    Møte Adventureskolen / Adventureskolen / MC-turer / Motorsykkel / Speed Motorcenter / Sandefjord
    Ole Andreas Isdal lanserer alternativet. Adventurskolen Royal

    Adventureskolen videre

    Allerede 15. februar vil neste foredrag bli presentert. Da står navigasjon og ruteplanlegging på agendaen, og i mars blir det en seanse om ettersyn av motorsykkelen og nødreparasjoner underveis. 10. mai blir det kjørekurs med Asbjørn Sletholt på Grenland Motorsportsenter, og i juni blir det Roadbook-kjøring. Det jobbes også med en adventure-helgetur i løpet av sommeren. Følg med her på sidene for flere detaljer når vi har landet arrangementene.

    Presentasjonen fra møtet finner du her: